Médianapló

Médianapló - Szijjártó hatalmas melléfogása

2020. november 09. 10:14 - Zöldi László

Néhány napja Szőcs Gézáról írtam nekrológot, és kezembe került az elhunyt költő és kultúrpolitikus egyik cikke. Feltűnt benne ez a mondat: „Ekkor hagyta el Kovács László száját élete legjobb mondása: mi nem közvélemény-kutatást akarunk nyerni, hanem választást” (Előretolt Helyőrség, 2018. április 21.) A most már csak néhai kulturális ügyekért felelős államtitkár 2002-re utalt, amidőn a Horn-kormány volt és a Medgyessy-kormány majdani külügyminisztere óvatosságra intette az MSZP híveit.

Az örökbecsű mondást 2010 óta idézgetik a kormánypárti sajtóban is, akik érzékelik, hogy a mindent mérő Fidesz a kelleténél jobban veszi figyelembe a közvélemény-kutatások bódító eredményeit. Ezekben a napokban az a helyzet alakult ki, hogy jelenlegi külügyminiszterünk, Szijjártó Péter elküldte melegebb éghajlatra az egyik amerikai elnökjelöltet. Veterán elődje viszont felírta Bidenről a közösségi üzenőfalára: „Soha nem éreztette velem az országaink súlya közötti hatalmas különbséget.” (Facebook.com, 2020. november 9.) Körülbelül ez a különbség a diplomatikus és az antidiplomatikus külügyminisztériumi vonalvezetés között.

Az 80 fölötti külügyér még nyugállományban is megválogatja a szavait, a fele annyi idős pedig pattog, mint a nikkelbolha. Vérig sérti az Egyesült Államok minden valószínűség szerint következő elnökét. Holott Biden elődjével, Trumppal ellentétben képes megmutatni a térképen, hol van Magyarország. Lehet, hogy hetvenen túl már hajlamos a feledékenységre, de azt csak nem felejtette el, hogy Tom Lantos irodájában kezdte a politikai karrierjét, és mézesheteit a Balaton partján töltötte. Aligha kétséges, hogy a két magyar külügyminiszter közül melyik kijelentése ígérkezik gyümölcsözőbbnek.

Mégis van valami, ami zavar Kovács László egyébként mintaszerűen időzített mondatában. Fölöslegesnek vélem a hatalmas jelzőt. Pontosan fogalmazott, amikor azt fejtegette, hogy hatalmas különbség van az Egyesült Államok és Magyarország világpolitikai súlya között, ezt azonban egy diplomatának nem érdemes hangsúlyoznia. Elég ha mi, médiafogyasztók azt olvassuk, hogy ’Biden soha nem éreztette velem az országaink súlya közötti különbséget.’ Ismerve a 10 és a 330 milliós ország lehetőségei közti különbséget, gondolatban amúgy is mellékeljük hozzá a hatalmas jelzőt.

A diplomatának nem az a dolga, hogy a nyilvánosság fórumain kimondja az igazságot. Elég, ha nyilatkozatával segít bennünket a valóság felismerésében.      

komment
süti beállítások módosítása