Médianapló

Médianapló - Magányos farkasok a Templom Egere-frakcióból

2020. november 07. 10:24 - Zöldi László

Az egyik kollégával néhány évig ugyanabban a szerkesztőségben dolgoztunk. Jól kijöttünk egymással, és azóta is tartjuk a kapcsolatot. Néha fölhív, és kellemesen csipkelődő modorban kifogásolja a Médianaplóban írottakat. Ezúttal például egy ellentmondásra hívta föl a figyelmet.

Két bejegyzésben is foglalkoztam a digitális sajtó mondattermő képességével. Az egyikben azzal, hogy a hírportálok milyen gondolatokkal vétetik észre magukat, a másikban pedig, hogy mértékadó mondatokkal kecsegtetnek-é a véleményportálok. Szerinte árulkodó, hogy miközben elmarasztaltam a hírportálokat, mert nem marad energiájuk és pénzük a publicisztikákra, az értékítéletem szerint is több „ütős” mondatot tudhatnak a magukénak, mint a mégiscsak gondolatokra kihegyezett véleményportálok. Elismerem, hogy az ellentmondás létezik. Feloldásának érdemes egy harmadik bejegyzést is szentelni.

A hírportál óhatatlanul sok újságírót alkalmaz, máskülönben nem lehet saját hírszolgáltatása. Ehhez sok pénzre van szüksége. Ha bizonytalanná válik az anyagi háttere, előbb-utóbb megszűnik. Ez történt a Független Hírügynökséggel is. Néhány éve FüHü.hu-ként támadt föl a hamvaiból, és 2017 meg 2019 nyara közti terméséből 106-ot válogattam a Lefülelt mondatok című, hetente megjelenő összeállításokba. Ez ötször több, mint például a Forgókínpad.blog 12 és a Zónapörkölt.blog 10 szellemes mondása. E két véleményportált nem is említhettem a Médianapló-bejegyzésekben. Igen ám, csakhogy mindhárom szerkesztőség ugyanannak az újságírónak köszönheti a mértékadó gondolatokat.

A FüHü munkatársai közül Szele Tamás legalább félszáz mondat szerzője. Majd amikor a hírportált működtető cég adós maradt neki a fizetésével, kilépett, és megalapította a Forgókínpadot meg a Zónapörköltet. E két gondolatokból élő véleményportálnak ő a kiadója, hirdetésszervezője, szerkesztője és egyedüli munkatársa. Az egyik legszellemesebb magyar újságíró tehát ötvenvalahány fühüs és 22 máshol megjelent mondattal van jelen a hazai nyilvánosságban. Ez több, mint az anyagilag jól eleresztett és sok munkatársat foglalkoztató hírportál, az Origo hatvan véleménymondatos teljesítménye.

Mellesleg a FüHü többi kiemelhető mondatát Föld S. Péter hozta össze. Ő a másik magányos farkas, aki az anyagi válság után a HírKlikk.hu-hoz igazolt. Jelentékeny szerepe van abban, hogy a szintén Templom Egere-frakcióhoz sorolható véleményportál 66 ütős mondattal került nálam a figyelemre méltó gondolatok listájára.         

komment
süti beállítások módosítása