Médianapló

Médianapló - A véleményportálok milyen hírekkel kecsegtetnek?

2020. november 04. 10:50 - Zöldi László

Tegnap a hírportálok véleményformáló tevékenységéről tűnődtem. A digitális sajtóból ugyanis azt a szerkesztőséget tartjuk tiszteletben, annak van respektje, mely két lábon áll. Sok újságíró buzgólkodik a hírrovatban, mindazonáltal nem árt, ha akad néhány publicista is, aki értelmezi a kollégái gyártotta híreket. Igen ám, de a legtöbb hírportál oly sok energiát fordít a hírekre, hogy nem marad ereje, talán kedve sem a saját véleményre. Vajon ellenkező alapállásban mi a helyzet? Erre utal e bejegyzés címe.

Készítettem egy összeállítást a véleményportálok mondattermő képességéről. Hétről hétre válogatom a releváns (fontos, lényeges, szellemes) mondatokat, és íme, a fél évtizedre visszanyúló eredmény. HírKlikk.hu: 66 ütős gondolat, Azonnali.hu: 58, Mérce.hu: 47, Válaszonline.hu: 42, Bekiáltás.blog: 26, Újnépszabadság.com: 25, 888.hu: 20, Mozgástér.blog: 19, Nyugat.hu: 16, Látószög.blog: 15. A tízes listán akad csekély létszámú és egyszemélyes szerkesztőség is. Jellemző rájuk, hogy miközben szerepet játszanak a véleményformálásban, nincs pénzük, vagy van, de nem áldoznak a hírgyártásra. Jobboldaliként leginkább az állami Magyar Távirati Iroda híreit értelmezik, a kormányzat tevékenységét firtató szerkesztőségként pedig a viszonylag független hírportálok híreit dolgozzák fel, gyakran a hírportálok helyett.

Kevésbé foglalkoztat, vajon a G. Fodor Gábor egyetemi tanítványaiból összeállt 888, a Schmidt Máriához tartozó Látószög vagy a belőle kivált Lánczi Tamás-féle Mozgástér miért hagyatkozik a Magyar Távirati Irodára, miért nem növesztette meg a respekthez szükséges hírlábat. Annál inkább foglalkoztat, vajon a tavaly október 13-i önkormányzati választás után megfogalmazott javaslat, miszerint a Szabad Városok Szövetsége összeadott pénzeiből kéne megalapítani az ellen MTI-t, miért talált süket fülekre az ellenzéki pártoknál.

Megértem persze a Mérce vagy az Újnépszabadság anyagi nehézségeit. Azt is, hogy a magukat baloldalinak valló pártokat zavarja a Mérce fiatalos hetykesége, a régi baloldalt is fürkésző újbaloldalisága vagy az Újnépszabadság sokféle álláspontot összefogó utánközlése. Azt is látom, hogy az ellenzéki pártok sem dúskálnak a pénzben, és amijük van, abból szívesebben támogatják a saját honlapjukat (digitális faliújságjukat). Mégis respektálnám, ha a Templom Egere-frakcióba sorolható véleményportálok hírrovat híján a közös ellenzéki hírügynökség közleményeit értelmezhetnék. 

komment
süti beállítások módosítása