Médianapló

Médianapló - Orbán valójában hol született?

2020. november 02. 10:16 - Zöldi László

Öt évtized alatt rengeteg újságírót ismertem meg, a sporttal foglalkozók azonban nem tartoztak közéjük. Csupán annyit tudok Bernau Péterről, hogy a Népszava sportrovatát szerkeszti, és ma érdekes cikkel vétette észre magát. Közhelyparádéra hívta föl a figyelmet. Arra, hogy a fociedzők, focisták, focistából lett hírmagyarázók és felszínes műsorvezetők előre gyártott kifejezésekkel próbálják kiszúrni a szemünket. Jegyzete látlelet a labdarúgás hazai állapotáról. Jó, hogy megírta, mégis lehetett volna visszafogottabb is. Miközben a fociról véleményt formálók szemében meglátta a szálkát, a sajátjában nem vette észre a gerendát.

Néhány napja olvastam a Népszavában egy cikket arról, hogy útilaput kötöttek a felcsúti fociakadémiát irányító főigazgató (a miniszterelnök volt személyi edzője) talpára. A szerző, Vincze Attila kitért a körülményekre is, és azt fejtegette, hogy „Minimum 60, egyes számítások szerint már 80-85 milliárd landolt ebben a néhány utcás Fejér megyei faluban, amelynek leghíresebb szülötte Orbán Viktor.” Az október 28-án megjelent cikk tévedését nem akartam szóvá tenni, mert október 8-án már hasonló ügyben marasztaltam el a szerkesztőséget, és nem életcélom havonta kétszer megírni, hogy a Népszavában nem tudják, hol született a miniszterelnök.

De a mai számban közölt és tartalmában hiteles jegyzet után mégiscsak érdemes szóba hozni, hogy a miniszterelnök számomra ismeretlen okból falut választott magának, és minden földi jóval ellátja. Ebből Bernau Péter valószínűleg azt a következtetést vonta le, hogy aki ennyire nyomja a pénzt az 1812 lakosú településbe, az csak a szülőfaluját áraszthatja el a kegyeivel. Mással aligha magyarázható, hogy leadta kollégája leleplezőnek szánt, de korántsem hibátlan cikkét.  

Ha már a Népszava ily gyakran foglalkozik azzal a fránya Felcsúttal, érdemes volna olvasni Orbán Viktor megnyilvánulásait. Ő soha nem mondta vagy írta, hogy Felcsúton látta meg a napvilágot. Alcsútinak vallja magát, a lexikoncikkek alapján pedig a székesfehérvári kórházban született. A kettő egyébként nem zárja ki egymást, ha annak idején az édesanyját Alcsútdobozról szállították a megyeszékhely kórházába. Eme összefüggést azonban pontosítani kéne, talán épp a sportrovatban, ha már rendszeresen tollhegyre tűzi a miniszterelnök költséges hobbiját. Nem állítom, hogy az anyakönyvi kivonat megszerzése befolyásolná a nemzet sorsát, az egyetlen ellenzéki napilap hitelességét azonban növelné.             

komment
süti beállítások módosítása