Médianapló

Médianapló - A kis Muck története

2020. október 17. 10:47 - Zöldi László

Most volt Végh Antal 87. születésnapja. Nem kerek az évforduló, ezért csupán régi barátja, Köves József emlékezett meg róla. A múlt század hatvanas éveiben könyvértékesítő munkatársként került kapcsolatba a pályakezdő íróval. Megemlítette, hogy a Szatmárból érkezett „Anti” első fővárosi lakását Újlipótvárosban rendezte be, a Muck Lajos utcában.

Nocsak, naponta megyek keresztül rajta. Ama bolt szomszédságában található, ahol bevásárlok. Csakhogy már a Thurzó nevet viseli. Pontosabban megint, mert néhány éve visszakapta az eredetit. Beszélgettem idős bennszülöttekkel, egy-két információ a világhálón is felbukkant, és a Muckról érdekes történet kezdett kirajzolódni. Többen is elmesélték, hogy valami nem stimmelt a névadás körül. Volt idő, amikor a járókelők Muck Sándort olvashattak a táblán. S mert az utca derékszögben keresztezte a Pannóniát, amelyet átmenetileg Rajk Lászlóról neveztek el, legenda bontakozott ki a két Muckról. Korjellemző történetüket a Rajk-testvérekéhez hasonlították. Az egyik nyilas államtitkár lett, a másik meg kommunista miniszter.

Úgy vélték, hogy a kerületi tanács tulajdonképpen a kommunista Muck Lajosról akarta átnevezni a Thurzó utcát, de a nyilas Muck Sándor nevét íratta föl. Majd néhány hónap múlva rájött a tévedésre, és pontosította önmagát. A családon belüli politikai megosztottságnak azonban nyomát se leltem, ráadásul Muck Lajos szociáldemokrata volt. A sváb cipészmester a német megszállás után szembe fordult a hitlerbarát Volksbunddal, és megalapította a Magyarországi Népinémetek Demokratikus Szabadságmozgalmát. 1944 októberében a nyilasok letartóztatták. Döme Piroska visszaemlékezésében olvastam, hogy több angyalföldi-újlipótvárosi szakival együtt rajta volt azon a szerelvényen, amely a München melletti Dachauba vitte őket. Muck Lajos a koncentrációs táborban halt meg.

A kis Muck története nekem nemcsak a szomszédos utca fölfedezését jelenti. Azt is, amiért Köves Jóska lábjegyzete fölkeltette a figyelmem. Egy XIX. századi német író, Wilhelm Hauff mesékkel vétette észre magát a korabeli nyilvánosságban, és a Die Geschichte von kleinen Muck-ból az NDK-beli filmgyártás nagy öregje, Wolfgang Staudte 1953-ban filmet rendezett. Az idő tájt a szüleim eltitkolták, hogy a karácsonyi ajándékot nem a Jézuska hozza, ezért elküldtek a kiskőrösi moziba, hogy feldíszíthessék a karácsonyfát. Mindig A kis Muck történetét vetítették, és élvezhető volt a menü.           

komment
süti beállítások módosítása