Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki pártok miért keresik külön-külön azokat, akiket együtt kéne?

2020. október 11. 09:49 - Zöldi László

 

Nem szívesen volnék az Ihász-ügyre állított államügyész helyében. A volt fővárosi, majd fellebbviteli főügyész kétségkívül az úgynevezett Gyárfás-ügybe keveredett (vagy keverték), az ellene indított eljárás azonban érdekes fordulatot vett. Polt Péter hajdani bizalmi emberét a Demokratikus Koalíció arra kérte fől, amit Ihász Sándor így foglalt össze: „Szívesen veszek részt egy új ügyészségi-igazságszolgáltatási struktúra kialakításában.” (Válaszonline.hu, 20.10.08.)

Elképzelhető, hogy az ellenzék 2022-es győzelme után a mostani munkacsoport vezetőjének jelentős szerepe lesz. Például legfőbb ügyész lehet belőle. Felemás helyzete az államot most képviselő ügyészt óvatosságra intheti. Ezt azért nem gondolom tovább, mert más foglalkoztat: az, hogy Ihász urat a DK kérte föl. Személyesen Gyurcsány Ferenc, aki akár az országgyűlési választásra közösen készülő ellenzék nevében is beszélhetett volna vele. Ám a volt miniszterelnök a jelenlegi pártja nevében kérte föl a felelős munkára.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke nemrégiben azt nyilatkozta, hogy neki és pártjának Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és Jeszenszky Géza volt külügyminiszter ad tanácsokat. Egymástól függetlenül mindhárman elhatárolódtak a bejelentéstől, mondván, hogy ők az Orbán-rendszer ellen közösen fellépő ellenzéknek adnának tanácsokat, nem pedig az egyik ellenzéki pártnak. S hogy még teljesebb legyen a kép, az MSZP újdonsült társelnöke, Kunhalmi Ágnes szintén bejelentette, hogy pártja elkezdte fölkészíteni a számlálóbiztosokat a másfél év múlva esedékes választásra. Az ellenzéki pártoknak külön-külön nincs annyi aktivistájuk, hogy képviseltessék magukat a 10278 szavazókörben. Márpedig ha így van, akkor inkább össze kéne adniuk azt, amijük van, hogy közösen láthassanak rá a majdani voksolásra.

A jelek arra utalnak, hogy a szavakban oly gyakran hangoztatott ellenzéki együttműködés pillanatnyilag a különállást jelenti. Az említett pártok a nem említettek nevében cselekednek, mintha saját elképzeléseiket (embereiket) akarnák lenyomni a leendő koalíciós társak torkán. Nem azt kérdem, vajon ki hatalmazta föl Gyurcsány Ferencet, Fekete-Győr Andrást és Kunhalmi Ágnest a furcsa bejelentésekre. Ez nem az én dolgom. Azt viszont írhatom, hogy nem ártana közösen dönteni a tanácsadók, a számlálóbiztosok és az elszámoltatási biztos ügyében.        

        

komment
süti beállítások módosítása