Médianapló

Médianapló - Hol született a miniszterelnök?

2020. október 08. 10:25 - Zöldi László

Micsoda kérdés. Hát persze, hogy Felcsúton. Máskülönben miért építtetett volna stadiont a kert tövébe? Ráadásul még kisvasutat is biggyesztett hozzá..

Körülbelül így hangzana egy tájékozódásban korántsem jeleskedő civil álláspontja. Igen ám, csakhogy az érintett is megszólalt az ügyben. Pályakezdő politikus korában, 1989 decemberében interjút adott a Képes 7 című hetilapnak. Arra a kérdésre, hogy „Hol született, Székesfehérváron?” a válasza ez volt: „Nem. Alcsútdobozon. Aztán Felcsútra kerültem, ott nőttem fel.” Orbán Viktor még egyszer visszatért a témára: „Alcsútról, vagyis olyan átlagos dunántúli faluból származom.” (168 Óra, 1992. június 9.)

A lexikonok azonban másként tudják, Székesfehérvárt jelölik meg a szülőhelyeként. A két állítás között ellentmondás van, amely feloldható, ha abból indulunk ki, hogy a későbbi politikus várandós édesanyját Alcsútról vitték be a közeli megyeszékhely kórházába, és Székesfehérvárott hozta világra a fiúgyermekét. Ám ezt az ellentmondást a tájékoztatással foglalkozó szakembereknek kéne feloldaniuk, akik több százszor írják le a miniszterelnök nevét. Nem elég azt feltételezni, hogy az ország első emberének Felcsút csak a szülőfaluja lehet, ha stadionnal és kisvasúttal tisztelte meg.

Szerencsére akadtak olyan újságírók, akik Felcsútot csupán Orbán falujának, választott lakhelyének tartották. Például Bita Dániel, F. Tóth Benedek, Gomperz Tamás, Haszán Zoltán, Nagy N. Péter, Pető Péter, Rab László, Rónai Egon, Váncsa István és Veress Jenő. A nevüket azért írtam föl a fészbukos üzenőfalra, hogy szóba hozhassam az ellenpéldát is. A Népszava mai számában egy címes hír alatt ez olvasható: „Felcsút, Orbán Viktor szülőfaluja szintén egyedi döntéssel csaknem másfél milliárd forinthoz jutott a /turisztikai/ keretből.”

Lehetséges, hogy a patinás újság szerkesztői nem tudják, hol született a miniszterelnök, akit napjában tucatnyiszor emlegetnek? Azt hiszem, ennél rosszabb a helyzet. Az alábbi összeállításból kiderül, hogy hol tudják, hol nem tudják.

Felcsút egyetlen különlegessége, hogy ott született a miniszterelnök. (Farkasházy Tivadar újságíró, Népszava, 2014. október 10.)

Orbán faluja. (Haraszti Miklós volt SZDSZ-politikus Felcsútról, Népszava, 2016. december 23.)

A pénz Mészáros Lőrinc távozása után is aranyesőként hullik majd Orbán Viktor szülőfalujára. (Batka Zoltán újságíró Felcsútról, Népszava, 2018. április 25.)

Drukkerek járkáltak fel s alá a kétes népszerűségnek örvendő szülötteiről ismert község fő utcáján. (Hatos Szabolcs sportújságíró Felcsútról, Népszava, 2018. május 7.)

Felcsút Orbán Viktor faluja. (Nagy N. Péter újságíró, Népszava, 2019. március 9.)

 

    

komment
süti beállítások módosítása