Médianapló

Médianapló - A politikusok beérik-e a hírek szépítésével?

2020. október 07. 10:56 - Zöldi László

A Borgen című dán tévésorozatban egy politikusnő sorsa tárul föl. De a főszereplő mellett kibontakozik a két legközelebbi munkatársé is. Az egyik a miniszterelnököt szolgálja, a másik ugyanőt, ám a bukás utáni visszakapaszkodásban. A harminc körüli kommunikátorok összeszűrik a levet, majd szétválnak, és felváltva nevelik a gyereküket. Két veszekedés közben pedig gyakorolják a szpindoktorság elgondolkoztató mesterségét.

A spin ugyebár azt jelenti, hogy csúsztat, ferdit, fon, perdít, pörget, sodor, sző. A doktort nem részletezem. A kettő együtt a világhálón megihlette egy értelmezési verseny résztvevőit. Íme: hírbűvész, hírfényező, hírszobrász, informázó, médiakozmetikus, sajtómágus, sajtósebész, szószóró. Érzékelhető, hogy az alkalmazott (funkcionális) tevékenységben akadnak ellenszenves és rokonszenves mozzanatok. A tévésorozat magyar fordítója a hírkozmetikus kifejezést használta. Megkérdeztem Mariannát, a környék legcsinosabb kozmetikusát, vajon ő miként írná körül a mesterségét. Nem beszélt a bőrhibákról, az eldugult faggyúmirigyekről, a sárgálló mitesszerekről és az illatozó kenőcsökről. Azt válaszolta, hogy aki bejön hozzá, az szebben menjen ki.

Igen ám, csakhogy a kommunikációs szakembertől többet vár a politikus alkalmazó, mint azt, hogy szépítse a nyilvánosság fórumain. Azt is, hogy óvja a nyilvánosság képviselőitől, azoktól a fránya újságíróktól. De leginkább azt, hogy befolyásolja a nyilvánosságot. E zsánerben két szélsőséges típust ismerhettünk meg. Az egyik Havas Henrik volt, a hatnapos államtitkár, aki azért szakított a hírkozmetikussággal, mert az újságírást akarta képviselni a kormányban, holott a miniszterelnök (Horn Gyula) azt várta tőle, hogy a kormány érdekeit képviselje az újságírók körében. A másik hírkozmetikus, Habony Árpád a miniszterelnök (Orbán Viktor) érdekeit képviseli a nyilvánosságban, holott az is dolga volna, hogy figyelembe vegye az újságírók szempontjait. Vajon mi a hiteles, kiegyensúlyozott szpindoktorság titka?

Egyszer adódott alkalom arra, hogy tapasztalatokat szerezzek az érdemi válaszhoz. A Parlament zegzugos épületében több munkahelyiségen kellett keresztülmenni, és azt vettem észre, hogy minden asztalon számítógép rejlik a rá húzott köpeny alatt. Menet közben végigsimítottam a szürke műanyagot, és poros lett az ujjam. Mire eljutottam a potenciális alkalmazó szobájához, már eldöntöttem, hogy élek-e a lehetőséggel.    

          

komment
süti beállítások módosítása