Médianapló

Médianapló - Mi olvasható ki a színekből?

2020. október 06. 11:02 - Zöldi László

Gőgicsél-e a Telex? Az előbbi mondat igei állítmányának van rosszindulatú jelentése is, e sorok írója azonban abból indul ki, amit tegnap este mondott az ATV stúdiójában a Telex.hu főszerkesztője. Munk Veronika szerint az exindexesek alig néhány napos vállalkozása „Csecsemő portál.” Médiatanárként több diplomamunkát is figyelemmel kísérhettem, amelyek kismama szerzői a csecsemőik kommunikációját figyelték meg, és foglalták meglepően érdekes rendszerbe.

Környezetemben sok a velem egyívású újságíró-szerkesztő, és több idős nemzedéktársamtól hallottam némi fanyalgást. Mondván, hogy a Telexben indexes vonások fedezhetőek föl. De az isten szerelmére, ha a harmincas újságírók közül a legtöbbnek az Index volt az első munkahelye, vajon másféle tapasztalatot vihettek volna magukkal a mostani munkahelyükre? Az Index-hagyományok és az új elképzelések arányát egyelőre inkább nem saccolnám meg. Az viszont már most is érzékelhető, hogy a tartalom hatásos színben tűnik fel. A fiatal alapítók a legősibb megoldáshoz folyamodtak: a színskála két végpontján álló fehéret és feketét illesztették össze.

Fehér alapon fekete betűk - a kontraszthatás folytán ennél olvashatóbb nincs is. A lehető legegyszerűbb és leghatásosabb rendszerbe kavart persze a digitálisan előállítható színek tömkelege, néhány száz árnyalat. Amiben rendet teremtett az operatőrök, jelmez- és díszlettervezők felkészítésére írt tankönyv. Kár, hogy ez elkerülte a rendszergazdák figyelmét, és a kavalkádból leginkább „művészi” megoldások születtek. Ennek következtében például a Mérce.hu-n legkevésbé a szerzők neve olvasható. Ez azért kínos, mert olyan portálról van szó, amely társadalomtudományilag felkészült nemzedék gondolatait adja közre. A félresikerült színvilág azonban megakadályoz bennünket abban, hogy a megjegyzésre érdemes szerzők nevét kisilabizáljuk.

Az ellentmondásos jelenségnek van papírra nyomtatott változata is. Többen kérték számon rajtam, miért nem írok a nemrégiben alapított Jelen című hetilapról. Hát csak azért nem, mert a szakmában közismert munkatársai vannak, akiket nagyra becsülök, de a csiricsáré színvilág nem teszi lehetővé, hogy a keresztnevüket elolvassuk. Az alapítók olyan dizájnert fogtak ki, aki pechünkre a pasztellszínekből az egymáshoz közel állókat hozta össze. A Mércével és a Jelennel ellentétben a Telex csecsemő még ugyan, de fiatal szülei egyszerű, ízléses ruhácskába öltöztették. Jól mutat.         

komment
süti beállítások módosítása