Médianapló

Médianapó - A vidéki újságíró tehetségek miért maradtak ki a Pesten díjazottak közül?

2020. október 02. 10:27 - Zöldi László

Csaknem három évtizedig tanítottam újságírással kacérkodó fiatalokat, és nem vettem észre tehetségbeli különbséget a fővárosi meg a vidéki diákok között. Van némi fogalmam a szakmai utánpótlásról, ezzel magyarázható, hogy elismeréssel adózom a néhai Demján Sándor kezdeményezésének. A milliárdos üzletember öt kategóriába sorolta a lehetséges junior prímákat, és a szárnyukat próbálgató újságírók istápolását a KAVOSZ Zrt-re bízta.

A Széchenyi kártyával foglalatoskodó vállalkozásfejlesztési cég a jelek szerint vállalkozásnak tekinti a nyilvánosság fórumait is. A szerkesztőségeket felkérte, hogy a munkatársak közül harminc alattiakat javasoljanak. Nemrégiben hat kitüntetett vette át a díjat, vele együtt a fejenkénti nettó kétmillió forintot. Gratulálok Bánáti Annának a Forbes szerkesztőségéből, Haraszti Nikolettnek a Duna TV-ből, Oláh Dávidnak a Mandinerből, Pásztor Roxánának a portfolio.hu-ból és Török Rékának az ATV-ből. A hatodik bizonyos mértékig kakukkfiókának tekinthető.

Gazsó Orsolya „függetlennek” nevezi magát, ami szabadúszót jelent. Vajdasági lány, a szegedi egyetemen szerzett kommunikációs diplomát, szakdolgozatát a múzeumokról írta, és ma már budapesti szerkesztőségeknek dolgozik. Egyébként a többi díjazottnál se zárom ki a vidékről indulást, bár valamennyien fővárosi médiumok munkatársai. S mert a sajátos válogatást nem először vettem észre, aligha lepődnék meg, ha kiderülne, hogy több évre visszamenőleg egyetlen vidéki szerkesztőségben dolgozó tehetség sem akadt a díjazottak között.

Ezt azért furcsállom, mert egy korcsoporttal lejjebb, a főiskolások és egyetemisták körében a Junior Prima-jelenség ellenkezőjét tapasztaltam. Az amerikai újságírás megújítójáról, Joseph Pulitzerről a szülővárosa alapított ifjúsági díjat, és Makón a vidéki felsőoktatási intézmények hallgatói arattak. Akiket az ottani zsűri elismerésre méltatott, azok most még nem érték el a harmincat. Vagy az történt velük, hogy elfelejtettek írni, vagy pedig szakmailag fejlődtek ugyan, de a KAVOSZ Zrt nem kérte föl a szerkesztőségüket, hogy javasolja őket prímának.

Nem térnék ki a fővárosi zsűri összetételére, mert maga a jelenség úgy foglalható össze, hogy a bírálók személye változott ugyan, de a budapesti díjazottak kizárólagossága változatlan maradt. Mintha a Junior Prima sajtó-tagozatában sikerült volna valamit nagyon elszúrni, ennek okát azonban nem nekem kell megmagyarázni.         

komment
süti beállítások módosítása