Médianapló

Médianapló - Mitől veszteséges a KESMA?

2020. október 01. 10:44 - Zöldi László

Erre a kérdésre igyekezett válaszolni M. László Ferenc a Népszava mai számában. A patinás napilapnak hasznára válik, hogy van olyan munkatársa, aki a nyilvánosság összefüggéseivel foglalkozik. Azt firtatta, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány miként szedett össze tavaly 1,44 milliárd (1440 millió) forintnyi veszteséget. Dicsérhetném a szakújságíró részletes áttekintését, de most inkább egy keretes anyagról tűnődnék. Az úgynevezett box a cikkek ama része, melyben a szerző témához tartozó, de kevésbé fontos összefüggést világít meg.

Ezt írta a KESMÁ-ról: „Ez az az alapítvány, amit 2018-ban hoztak létre, s amelynek az összes fideszes kötődésű médiavállalkozó - így Mészáros, a néhai Andy Vajna, Habony Árpád, Schmidt Mária, Tombor András - felajánlotta az addig felvásárolt vagy alapított orgánumát.” Ez közismert feltételezés. Arra való toposz, hogy elhiggyük: az említett milliárdosok hazafiúi buzgalomból cselekedtek. Bocsánatos vétek, ha ezt elhiszi egy jó tollú kulturális újságíró, aki ma már inkább a bridzsnek hódol. Vagy egy filozófus, aki remek publicisztikákat ír, de hivatásszerűen ő sem foglalkozik a médiával. Ám ha egy szakújságíró veszi készpénznek, az már elgondolkoztató. Van ugyanis egy olyan szál, amely okot ad a gyanakvásra.

Andy Vajna a halála előtti utolsó interjúban beszélt arról, miként ’ajánlotta fel’ sajtó-portfólióját a KESMA tulajdonát működtető cégnek. Íme: „Én a Mediaworkstől kaptam egy ajánlatot a Lapcomra. Mivel én ezt üzleti vállalkozásnak tekintem, a felkínált összeget néztem, ami megfelelő volt ahhoz, hogy eladjam.” (Index.hu, 2018.12.10.) Gazdasági újságírók 6,16 milliárd forintra becsülték a Lapcom piaci értékét. Ha Vajna elégedett volt a felajánlott összeggel, akkor aligha kaphatott ennél kevesebbet. Ettől persze Mészáros Lőrinc, Habony Árpád, Schmidt Mária és Tombor András még önként és ingyen is megválhatott a médiumaitól.

Nehéz ugyan éppen róluk elképzelni, hogy abban a helyzetben nem üzletemberként viselkedtek, de üsse kő, maradjunk csak Vajnánál. A KESMÁ-t 2018. szeptember 11-én 20 millió forintnyi alaptőkével hozta létre Liszkay Gábor ügyvéd, a miniszterelnök egyik bizalmi embere. Vajon ebből a pénzből néhány hét múlva hogyan fizetett Andy Vajnának 6000 millió forint körüli összeget? Ki hitelezte neki a különbözetet, és miből? Lehetséges, hogy itt az igazi válasz arra is, vajon egy évvel később a nonprofit alapítvány miként hozhatta össze azt a fránya veszteséget?     

komment
süti beállítások módosítása