Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki számlálóbiztosok '22-ben eljutnak-e a szavazókörökbe?

2020. szeptember 30. 10:27 - Zöldi László

A nap egyik híre volt tegnap, hogy az MSZP toborozni kezdte a számlálóbiztosokat a 2022-es választásra. Figyelemre méltó hír, az ellenzék ilyen korán még soha nem készült az országgyűlési voksolásra. Beszélgetett is róla néhány percig az ATV stúdiójában Molnár Gyula szocialista politikus, Dávid Ferenc, a DK gazdasági tanácsadója és Nemes Balázs, a Momentum szóvivője. Egyetértettek abban, hogy a közös fellépésre készülő pártok keresztet vethetnek a következő országgyűlési választásra, ha nem küldenek minden szavazókörbe legalább egy számlálóbiztost.

Bár Molnár Gyula szerint nem könnyű „11 ezer öt- vagy hatszáz” kört megtölteni ellenőrökkel. Úgy emlékezett, hogy 2018-ban a „Jobbiknak volt 7 és félezer” számlálóbiztosa, „nekünk 6 ezer és valamennyi, a DK-nak három-négyezer”. Majd a Momentum szóvivőjére mutatott: „Ti akkor még…” De közbeszólt a műsorvezető Krug Emília, és már sosem tudjuk meg, mit akart mondani az MSZP volt elnöke a fiatal politikusnak, aki egyébként bevitte a vitába ’18-ban szerzett baranyai tapasztalatait.

Nem várható el a politikusoktól, hogy egy rögtönzött eszmecserében hiteles adatokkal kecsegtessenek bennünket. Utólag azonban érdemes néhány összefüggést tisztázni. A Nemzeti Választási Bizottság adatai szerint 2018-ban 10277 szavazókör volt országszerte, és minden párt(szövetség) két-két számlálóbiztossal képviseltethette magát. Elvileg minden párt 20554 delegátussal ellenőrizhette volna a voksolást. Eme lehetőséggel csupán a Fidesz-KDNP szövetség élt, amely sajtótudósítások szerint 20 ezer aktivistával vágott neki a kampánynak. A szavazókörökbe 15748 számlálóbiztosa jutott el, a körök 76,8 százalékába. Minden négy közül háromba.

Az ellenzéki pártok közül az MSZP-Párbeszéd szövetség erejéből 5642 delegátusra telt, a DK-nak 2198-ra, az LMP-nek 463-ra, az Együttnek 221-re, a Momentumnak 39-re, a Munkáspárnak 17-re és a Kutyapártnak 16-ra. Összesen 8596-tal képviseltették magukat, ez úgy 60 százaléka volt a politikai ellenfél szervezettségének. Az ellenzéki küldöttek a szavazókörök 41,9 százalékába jutottak el - ha eljutottak. Molnár Gyula tegnap utalt arra, hogy akadtak budapesti és más városi körök, ahol a szervezetlenség következtében négy-öt ellenzéki delegátus is üldögélt, a a kistelepülésiekben viszont egy sem. Ezzel magyarázta, hogy amelyik szavazókörben nem volt ellenzéki számlálóbiztos, ott a két kormánypárt az átlagosnál 10 százalékkal több voksot „szerzett”.         

 

 

komment
süti beállítások módosítása