Médianapló

Médianapló - Közösséget alkotnak-e a bloggerek?

2020. szeptember 24. 10:32 - Zöldi László

Zord ijász a kulturált és korrekt kommentelők egyike. Más ugyan az értékrendszerünk, ettől azonban még továbbgondolásra serkentenek az érvei. Most arra vállalkozott, hogy áttekinti a blogok helyzetét. Értékelése tegnap este nyolc körül jelent meg az Index blogketrecében, ma reggel hétkor én voltam a 297. olvasója. Ennyien vették maguknak a fáradságot, hogy átrágják magukat a terjedelmes íráson. Nekem megérte.

A Blog.hu nevű digitális gyűjtőhelyet a „hazai bloggerközösség zászlóshajójának” nevezte. Azt is tőle tudom, hogy 2005 és ’16 között 9658 blog jelent meg rajta, napi nézettségük - ez 2014-es adat - 452146 volt. A Blog.hu évek óta ott van az első tíz között, és mintegy 150 blogot futtat, „ennyien foglalnak helyet a törzsasztalnál”. Van egy szűkebb kör is, nagyjából harmincan rendszeresen jelennek meg az Index fejléce alatt. Zord íjász úgy véli, hogy az Index nyári válsága talán megtizedelte az olvasókat, de az változatlan, hogy a blogelit hangját az Index 90 százalékban erősíti föl. Ha tehát a Blog.hu kitesz az Index címoldalára egy jegyzetet, annak olvasottsága a sokszorosára nő.

A szerző nem véletlenül adta okfejtésének a Rugalmas elszakadás címet. Arra utal, hogy a második világháborúban a német hadsereg vereségeit már nem lehetett eltitkolni a nyilvánosság elől, és azt találták ki a propagandisták, hogy a Wehrmacht visszavonulás helyett rugalmasan szakadt el az ellenségtől. Az a benyomásom, hogy Zord íjász afféle vert seregnek tekinti a „bloggerközösséget” is, amelyet azonban sosem éreztem közösségnek. Ez persze lehetne közöttünk vitatéma is. Annyit már most is elismerek, hogy a Blog.hu csakugyan összeterelte a digitális sajtó véleményformálóit, akik külön-külön kétségkívül kevesebb olvasót értek volna el, mint az Index fejléce alatt.Ezzel magyarázható, hogy az olvasók nem a Blog.hu kiválasztottjaiként tartják őket számon, hanem mint az Index szerzőit.

Ennek ellenére a legolvasottabb bloggerek csupán álközösséget „alkotnak”. Például a törzsasztalnál ülők egyikeként csak egy másik jegyzetírót ismerek. A Blog.hu szerkesztőivel sosem találkoztam, telefonon se beszéltem. Az Index régi szerkesztőségéből senkit sem ismerek, az újból is csak egyet, akivel évek óta nem beszéltem. S bár nekünk, úgynevezett bloggereknek közösek az érdekeink, sohasem képviseltük azokat a véleményünkből hirdetési bevételt csiholó Blog.hu-val szemben. Ha már vesztesek vagyunk, ennyire rugalmasan nem kéne elszakadni a gazdasági valóságtól.           

komment
süti beállítások módosítása