Médianapló

Médianapló - A francia nyomozástechnika alkalmazható-e a magyar nyilvánosságban?

2020. szeptember 23. 10:31 - Zöldi László

Egyik filmkritikusunk nekrológot írt, és kettős névvel látta el a 89 éves korában meghalt színészt. Lonsdale apja ugyanis angol volt, az anyja azonban francia, ezért hol Michaelnek, hol Michelnek írjuk a keresztnevét. Nyilvánvaló tehetsége mellett azért futott be karriert, mert anyanyelvi szinten beszélte mindkét világnyelvet. Mi leginkább A Sakál napja című kultuszfilmből ismerjük, amelyben egy párizsi nyomozót jelenített meg.

Lebel főfelügyelőt rendőrfőnöki parancs rángatta ki kedvenc foglalatosságából, a padlástérben tenyésztett postagalambok közül. Teljhatalmat kap, csak találja meg azt a fránya bérgyilkost, akit De Gaulle tábornok ellenfelei a köztársasági elnök megölésére választottak ki. Igen ám, de a brit bérgyilkos megtudta, hogy az elnök emberei a nyomában vannak. De vajon honnan tudta meg? A főnyomozót meghívták egy értekezletre, hogy számoljon be a fejleményekről. Az asztalnál tucatnyian ültek: belügyminiszter, rendőrfőnök, államtitkár, titkosszolgálati vezetők, még a köztársasági elnök biztonságpolitikai tanácsadója is. A legutóbbiról jelentette Lebel, hogy a titkot kikotyogta fiatal szeretőjének, aki az összeesküvés résztvevője. A belügyminiszter azt firtatta, vajon beosztottja honnan tudta, hogy a tanácsadót kell lehallgatnia. A főfelügyelő azt felelte, hogy nem tudta - a biztonság kedvéért minden asztal körül ülő főhivatalnokot lehallgattatott.

A kultuszfilmből való jelenet azért ötlött fel, mert nemrégiben az egyik Médianapló-bejegyzést dokumentációval egészítettem ki. Egy magyar politikus tíz legérdekesebb mondatát tartalmazta. Kollégám megdicsérte a választásaimat, és az iránt érdeklődött, honnan ismertem a politikusra jellemző mondatokat. Onnan, hogy idestova három évtizede gyűjtöm a közéleti személyiségek legjellemzőbb megnyilvánulásait. Az említett politikus például háromszáz eszmefuttatással szerepel a házi archívumban, nem volt nehéz kiválasztani a tíz alkalomhoz illőt.

Az archívum egyébként mintegy nyolcszáz politikus, tudós, művész, menedzser és újságíró mondásait tartalmazza. Nyilvánosan hozzáférhető gondolataik 2582 oldalt tesznek ki, s ha egy oldalon hét idézet fér el, ez körülbelül 18 ezer figyelemre méltó kijelentés. Eddig nem jutott eszembe, hogy érdemes volna megszámolni őket. A Lebel főfelügyelőt játszó angol-francia színész halála azonban alkalmat teremtett arra, hogy egyszer végre összegezzem a magyar elit mondattermését.             

komment
süti beállítások módosítása