Médianapló

Médianapló - Mi lesz veled MSZP?

2020. szeptember 18. 10:49 - Zöldi László

 

A holnapi kongresszus úgy vonul be a Magyar Szocialista Párt történetébe, hogy online tartják meg. A küldöttek ülnek otthon, a számítógépük előtt, és billentyűket nyomkodva szavaznak. A szervezők így óvják őket a koronavírus-fertőzéstől. Ráadásul olyan körülményeket teremtettek, nehogy véletlenül az egyik párton belüli irányzat vezetője legyen az új elnök. Vajon miben különbözik Mesterházy Attila irányvonala Tóth Bertalanétól?

Legföljebb annyi érzékelhető, hogy a 2010 és 2014 közti pártelnök mostanában némi megértéssel fogadja az Orbán-kormány bizonyos döntéseit. Alighanem ezért kérdezte az ATV egyik műsorvezetője Tüttő Kata szocialista politikustól: „Mesterházy nem akarja a kormányváltást?” A válasz így hangzott: „Én úgy látom, hogy nem. (20.09.16.) Másnap egy másik atv-s műsorvezető megkérdezte Kunhalmi Ágnestől: „Mesterházy fideszes?” „Dehogy fideszes” - felelt a társelnöknek készülő szocialista politikus. (20.09.17.) Ha ők ennyire másként vélekednek, talán nem baj, ha e sorok írója sem érzékeli a két párton belüli irányvonal közti különbséget. 

De hamarosan kiderül, mi rejlik a személyi konfliktus mögött. A kongresszus szervezői előszedtek egy régi, eddig sosem használt szabályt, miszerint rendkívüli helyzetben lehet csapatra is szavazni. Az egyik tábornak sikerült csapatot bejelenteni, a másik azonban kifutott az időből. Holnap csupán egy csapatra lehet szavazni, a két társelnök-jelölt, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes körül tömörülő tizenötökre. A becslések szerint az MSZP-nek körülbelül ennyi képviselőt lesz esélye bejuttatni a 2022 közepén felálló országgyűlésbe. Ez őket fejenként és átlagosan nettó 50 millió forintnyi bevétellel kecsegtetné 2026-ig. De mi van akkor, ha a holnapi kongresszuson esetleg szóba kerül a volt pártelnök, Lendvai Ildikó minapi javaslata?

Egy tévévitában megpendítette, hogy aligha ártana, ha az MSZP jelenlegi képviselői szolidaritást vállalnának az Index volt munkatársaival és a sztrájkoló színinövendékekkel. Ha kivonulnának a Parlamentből, osztoznának az újságírókkal és a művészpalántákkal az egzisztenciális kockázatban is. S ami lépésükből következne, a pártjuk bojkottálná a majdani országgyűlési választást. A holnap megszvazandó elnökségnek tehát államilag biztosított egzisztencia nélkül kéne végeznie az MSZP életben tartásához szükséges munkát. Ilyen feltételek mellett Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes csapatából vajon hányan vállalnák az elnökségi tagságot?            

komment
süti beállítások módosítása