Médianapló

Médianapló - Őfelsége ellenzéke kivonul-e a parlamentből?

2020. szeptember 15. 10:32 - Zöldi László

Egyre ritkábban nézem A nap híre című késő délutáni, kora esti műsort. Miközben az ATV stúdióvendégei azt hangsúlyozzák, hogy csak a hat ellenzéki párt közös fellépésével lehet majd legyőzni a Fideszt, sosem mulasztják el hozzáfűzni, hogy az ő pártjuk mit javasolt a kezdeményezéseiket következetesen elutasító kormányzóknak. Föl sem ötlik bennük, hogy egymástól független ötleteiket kevésbé lehetne leszavazni, ha összehangolnák. Ehhez persze nemcsak beszélni kéne az ellenzéki együttműködésről, hanem meg is valósítani. Tegnap mégis történt valami, ami a képernyő előtt marasztott.

Szóba került a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye, melyre az egyik vendég rendhagyó módon reagált. Lendvai Ildikó összekötötte az Index körüli vitával, és ezt mondta: „Ha nem akarunk mindenből kimaradni, akkor megfontolnám a parlamenti jelenlétet.” Félreérthetően fogalmazott, a műsorvezető Krug Emília kérdésére válaszolva azonban pontosított. Véleményét így foglalnám össze: ha már a volt indexes újságírók és a színinövendékek azt kérték, hogy az ellenzéki pártok ne telepedjenek a kormányzattal folytatott harcukra, akkor most végre itt az alkalom, hogy a tiltakozók komolyan vegyék őket. Ő eddig vitatkozott azokkal, akik szerint az ellenzéki pártoknak már rég ki kellett volna vonulni a Parlament épületéből, most mégis azt tanácsolja, hogy vállaljanak szolidaritást azokkal, akik még az egzisztenciájukat is feladnák.

Könnyű persze az MSZP volt elnökének, ő a 2014-es választás óta már nem országgyűlési képviselő. Bent ül viszont körülbelül hatvan ellenzéki politikus. Az alapbérük 1 millió 34 ezer forint. Ha egy bizottságban tagok, már 1342080, ha kettőben, akkor 1,5 millió. A frakcióvezető helyettesei 1,87 milliót tudhatnak a magukénak, a frakcióvezető pedig 2286800 forintot. Bruttóban, de azért a nettó is megfontolandó összeg. Ha azonosulnának az egzisztenciájukat feladni képes újságírókkal és színinövendékekkel, szakíthatnának ama felfogással is, miszerint jó pénzért érzik rosszul magukat, és ők alkotják őfelsége ellenzékét.

Vajon igaza volt-e a szocialista politikusnak, amidőn radikális lépésre ösztönözte az ellenzéki honatyákat és honanyákat? Ezt azért nem tudhatom, mert a kijelentése után következett a reklámszünet, és az intimbetétek meg a prosztata-nagyobbodást csökkentő bogyók ironikusan ellenpontozták a hazai politikát gyökeresen megváltoztató indítványt. A hirdetések után pedig a műsorvezető nem tért vissza a megfontolást érdemlő javaslatra.              

komment
süti beállítások módosítása