Médianapló

Médianapló - MIért durvul az ellenzék?

2020. augusztus 31. 10:09 - Zöldi László

A kormánypárti sajtóból napestig idézhetném az alpári, bárdolatlan, otromba, útszéli szövegeket. De az, hogy „polgárjogot nyertek”, kevésbé foglalkoztat. Annál inkább érdekel az ellenzéki oldalon terjedő, és kiábrándultságból, tehetetlenségből eredő szövegezés. Íme, kettő plusz egy példa a búcsúzó hónapból.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a pillanatnyilag legerősebb ellenzéki párt vezetője ezt írta az üzenőfalára: „Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek.” (Facebook.com, 2020.08.01.) Fekete-Győr András, a Momentum elnöke ezt találta mondani egy interjúban: „Senki sem fog lámpavason lógni.” (Népszava, 2020.08.25.) A két megnyilvánulás között hangzott el a szintén közéleti személyiség, Péterfy Gergely író szájából: „Nálam azonnal tarkólövés jár a trolloknak.” (ATV, 20.08.20.)

Ha a textust a kontextusban vizsgáljuk, találunk mentő körülményeket. Fekete-Győr a választási győzelem után azért akar harcolni, hogy a számonkérés ne népítélet formájában menjen végbe, hanem az igazságszolgáltatás keretei között. Péterfy pedig a közösségi oldaláról tiltja ki azokat a kommentelőket, akikről rosszindulatot feltételez. Mindkettőjüket kérdezték, és ők rögtönözve válaszoltak. Nem számítottak arra, hogy az ütős mondatok szövegkörnyezetét az idézők figyelmen kívül hagyják, és aki a kormánypárti orgánumokból tájékozódik, csak a fenyegetést hallja ki a szavaikból.

Gyurcsány Ferencnek nincs ilyen mentsége. Ő nem rögtönzött, hanem tudatosan fogalmazott sarkosan. Vajon azért-e, mert mostanában kevesebbet foglalkoznak vele, és nagyot mondott, hogy megint szárnyára kapja a hír? Vagy azért, mert komolyan gondolja, hogy ha ismét hatalomra tesz szert, a színházi élet koronázatlan királyát kiüldözi az országból? Mindenesetre elhatárolódott tőle a Színház- és Filmművészeti Egyetem, amelynek érdekében megszólalt. Továbbá Máté Gábor rendező és a publicisták közül Föld S. Péter is, aki „nem túl szerencsés mondat”-nak nevezte a szerencsétlen megnyilvánulást.

Egy tanárnő pedig a Klubrádióban elpanaszolta Bolgárúrnak, hogy a volt miniszterelnök el akarja venni tőle azt, amit a férjével harmincévnyi szívós és becsületes munkával összekuporgatott. Hiába mondanám neki, hogy őt nem fenyegette Gyurcsány, ha a Facebook-bejegyzés helyett a kormánypárti sajtóból tájékozódott. A lényeg az, amit eldurvult közéletünkben érdemes volna megfontolni az ellenzéki oldalon: ha valami félreérthető, akkor félre is értik. 

komment
süti beállítások módosítása