Médianapló

Médianapló - Szanyi kapitány a Fidesz szekerét tolja?

2020. augusztus 22. 09:59 - Zöldi László

Ungár Péter Miskolcon járt. Kedvenc témájáról beszélt, az öregellátásról, s ami ezzel egyet jelent: a kormány elégtelen szociálpolitikájáról. De hogy pontosan mit mondott, az nem derült ki a Borsod Online-ból. A képgalériában viszont három fényképen is látható az ellenzéki politikus. Pasztellszínekben pompázó öltözéke eltér az országgyűlési képviselők fantáziátlan viseletétől. A 29 éves honatya a parlament egyik legértelmesebb tagja, bár nem ezzel magyarázom feltűnését a nyilvánosság kormánypárti fórumain.

Azzal inkább, hogy a állami propagandagépezet működtetői pártját az úgynevezett szivárványkoalíció legsebezhetőbb pontjának tartják, és az LMP-sek elég gyakran szerepelnek a kormánypárti sajtóban. Különösen akkor, ha mint Ungár Péter, nem is rejtik véka alá, hogy saját nemükhöz vonzódnak. Neki talán azért lesz méltányosabb elbánásban része, mert az édesanyja, Schmidt Mária az állami emlékezetpolitika egyik legelszántabb képviselője. Mindebből „csak” az következik, hogy az LMP-s politikusok szerepeltetése zavart okozhat az ellenzéki együttműködésben. Ettől persze nem lesznek ellenszenvesebbek Ungár Péter őszintének ható megnyilatkozásai. Remélem, hogy fölméri a helyzetét, és ehhez mérten kezeli a nyilvánosságot.

A jelenséget azért hozom szóba, mert a kormánykritikus sajtóban is szaporodnak a továbbgondolásra serkentő értelmezések. Például Kardos Ernő cikket írt az MSZP-ből kivált Szanyi Tiborról, akinek „Fellépése zavart okozhat az ellenzéki térfélen.” (HírKlikk.hu, 20.08.18.) Ebben lehet igazság, az ISZOM (Igen - Szolidaritás Magyarországért Mozgalom), Szanyi "kapitány" új pártja bejelentkezett az ellenzéki összefogásba, és a baloldaliságot kéri számon a DK-tól Jobbikig terjedő szivárványkoalíción. Bizonyára lesznek ebből feszültségek, és a Magyar Rádióból meg a 168 Óra című hetilapból ismert újságíró, aki a legjobb kérdezők közé tartozik, indokoltan fogalmazott az idézett módon.

Van azonban valami, amiről csupán tűnődöm, mert bizonytalan vagyok a megítélésében. Azt is írta, hogy „Szanyi Tibor nem tagja, csak szekértolója a kormánypártnak.” Az a benyomásom, hogy ez már olyan értékítélet, amelyet még Schmidt Mária fiáról se feltételeznék. Az MSZP Táncsics-alapítványa az államilag megítélt 360 millióból ötmillió forintot utalt át a HírKlikk.hu számlájára. Vajon mi volna, ha szakmailag nagyra becsült újságíró kollégámról azt vélelmezném, hogy nem tagja, csak szekértolója a Magyar Szocialista Pártnak?                   

komment
süti beállítások módosítása