Médianapló

Médianapló - Tankok vagy bankok?

2020. augusztus 20. 10:27 - Zöldi László

Emelkedett hangvételű jegyzettel készültem Szent István, a kenyér és az alkotmány napjára. Egy biztonságpolitikai szakíró azonban figyelemre méltó cikket írt a tatai bázisra érkezett Leopard-tankokról. Egyelőre csupán lízingeljük őket, hogy harckocsizóink fölkészüljenek a német termékcsaládhoz tartozó, de sokkal korszerűbb és már nemcsak kölcsönzött, hanem meg is vásárolt leopárdok kezelésére. Iszonyú pénzt fizetünk értük, nem is merem megemlíteni, hogy mennyit. A gazdasági válság idején akár másra is költhetnénk.

A tankokról beugrott egy tavalyi megjegyzés. Épp vita zajlott a Budapestre telepített orosz pénzintézetről, a Nemzetközi Beruházási Bankról, amelyet sokan Putyin uniós hídfőállásának véltek. Róla mondta Mesterházy Attila szocialista politikus, akit akkoriban választottak a NATO-parlament elnökévé: „Külön öröm, hogy nem tankokkal jöttek, hanem bankokkal.” (ATV, 2019.11.04.) E sorok írója még látott 1956 végén szovjet harckocsikat, amint végigcsörtettek az országon. Nem lepett meg, hogy a rendszerváltás után a nyilvánosság fórumain gyakran került elő a tankos hasonlat. Az ősváltozat alighanem Torgyán József nevéhez fűződik.

A kisgazda politikus szerint „Elmentek a tankok, de itt maradtak a bankok.” E kijelentést a Délmagyarország című szegedi napilap 1994. január 18-i számában olvastam, valószínű azonban, hogy korábban is megkínálta vele a nyilvánosságot. Egy-egy eszmefuttatással ugyanis végighaknizta az országot, és mert szónoklatairól beszámoltak a megyei napilapok, a tankos-bankos mondat akár több újságban is föllelhető. Ezt majd kikurkássza egy fiatal történész, ha kedve szottyan hozzá. Addig is beérem Pongrátz Gergely, az emigrációból hazatért 1956-os fölkelő kiábrándultságról árulkodó mondatával: „Nem akartuk, hogy a tankokat a bankok váltsák fel.” (Pest Megyei Hírlap, 1994.08.30.) Aligha véletlen, hogy szülőfalujában, Kiskunmajsán 56-os emlékmúzeumot rendezett be, és a marispusztai tanya udvarán egy T 55-ös szovjet harckocsi ijesztgeti a gyanútlan látogatókat.

A tankos hasonlatot szájára vette Szűrös Mátyás is. Az MSZMP-politikus nagykövetként Moszkvában szerzett tapasztalatait imigyen bontotta ki: „Kimentek a tankok, és bejöttek a bankok.” (Zalai Hírlap, 2003.10.24.) S hogy teljesebb legyen a kép, A Mi Hazánk Mozgalom zászlótépésben gyakran jeleskedő politikusa, Novák Előd is cifrázta a metaforát: „Kimentek a tankok, bejöttek a bankok. (Napló, 2011.10.25.) Szavai nagy képzelőerőről tanúskodnak.

komment
süti beállítások módosítása