Médianapló

Médianapló - Jézus tüntetne-e az Indexért?

2020. augusztus 01. 09:49 - Zöldi László

A digitális sajtóban perszonifikálni (személyessé) kell tenni a címeket, mert nem kattintanak rá az olvasók. Szoktam is élni a lehetőséggel, ám e mostani címet nem én találtam ki. Ez Tarnai Richárd témája a Vasárnap.hu felületén, a képzeletserkentő kérdésre zavaros a válasz.

A Pest megyei kormánymegbízott járatos a Bibliában, elvégre Harrach Péter kereszténydemokrata politikus kabinetfőnöke volt, ráadásul a Barankovics Istvánról elnevezett alapítvány kurátora is. De az utóbbi kereszténydemokrata politikus tevékenységi köréből nem vette figyelembe, hogy a múlt század negyvenes éveiben az egyik legjobb publicistának számított, és Tarnai doktoréval ellentétben a sajtószakmai felkészültségét vétek volna kétségbe vonni. A kormánypárti portál cikkírója ugyanis az ellenzék túlsúlyát vélte fölfedezni a nyilvánosságban. 48 médiumot sorolt fel igazának bizonyítására. Okfejtése azért tragikomikus, mert néhányat megkettőzött.

Ez azt sejteti, hogy belülről ritkán látott szerkesztőséget. Például a 168 Óra és a 168ora.hu nem két cég. Épp úgy nem, mint az ATV és az atv.hu, a Blikk és a blikk.hu, a HVG és a hvg.hu, a Magyar Hang és a magyarhang.org, a Magyar Narancs és a magyarnarancs.hu, a Népszava és a nepszava.hu, az RTL Klub és az rtlhirek.hu. Mulatságos az is, hogy nincs tudomása arról, miszerint a Pesti Hírlap a koronavírus-járvány miatt átmenetileg eltűnt az újságstandokról, működik viszont online kiadása, a pestihirlap.hu.

Ha nem volna műkedvelő médiakutató, tudná, hogy az említett újságok és tévék létrehozták a maguk online portálját. Ennek pedig előfeltétele, hogy ugyanabból a kiadóhivatalból intézzék az ügyeiket, és ha mód van rá, a két részleg munkatársai ne csak ugyanabban az épületben, hanem ugyanabban a légtérben dolgozzanak. A kormány tevékenységét fürkésző redakciók nem engedhetik meg maguknak, hogy munkájuk belső torzsalkodásba fulladjon. Az már a politika- és sajtótörténet fintora, hogy miközben szinte lehetetlen megteremteni az ellenzéki pártok kívánatos együttműködését, az ellenzéki sajtónak az a megkülönböztető sajátossága, hogy a túlegységesített kormánypárti (KESMA) sajtóval ellentétben sokszínű, változatos és érdekes.

Ráférne persze egy ellenzéki MTI, például a válságban lévő Index, amelynek híreit sokféleképpen lehetne értelmezni - az olvasók okulására. Félő azonban, hogy az ellenzéki sajtó hátrányból fakadó előnyét Pest megye kormánymegbízottja aligha fogja megérteni.         

komment
süti beállítások módosítása