Médianapló

Médianapló - A falusi polgármester miért nem lehet főszerkesztő?

2020. július 20. 10:15 - Zöldi László

Szobatársam volt az egyetemi kollégiumban, a sors Miskolcra vetette, és középiskolai tanárként ment nyugdíjba. Azért hívott föl, mert elfelejtettem beleírni a tegnapi jegyzetbe, hogy a mályi polgármester milyen politikai csoportosuláshoz tartozik. Nem felejtettem el. Azért nem írtam meg, mert olyan felfogást képvisel, amely pártállástól függetlenül jellemző a hazai polgármesterekre. Igyekeznek befolyásolni a helyi nyilvánosságot. Egyébként a 4015 lakosú község elöljárója független, mint a 3200 polgármester közül mintegy két és félezer.

Köztük van néhány tanítványom is. Vajon a törvény miért tiltja el őket attól, hogy kiterítsék a lapjukat, és hivatalosan is hassanak a helyi nyilvánosságra, ha már papírjuk van arról, hogy értenek hozzá? A törvény szerint ugyanis nem lehet az önkormányzati (hon)lap főszerkesztője, rovatvezetője, felelős kiadója a polgármester. Ettől persze még épp úgy kinevezheti kollégáját az iskola tantestületből főszerkesztőnek, rovatszerkesztőnek, ügyvezetőnek, ahogy például a felesége barátnőjét, varrónőjét is. Ott lebeg azonban a feje fölött Damoklész kardja, és bármikor lesújthat. Egy kezemen megszámolható, hányszor sújtott le, noha ettől még tény, hogy a törvény eme része rossz.

A mai magyar faluban nincs több tucatnyi embernél, aki alkalmas az újságba írásra, a lapszerkesztésre, a helyi nyilvánosság menedzselésére. S ha a polgármestert kizárják az önkormányzati médium irányításából, akkor a mályi polgármester módjára találja meg a manipulatív lehetőséget, hogy hasson a helybéli nyilvánosságra. Az önkormányzati törvény összeférhetetlenségi passzusa nemcsak azért ellentmondásos, mert a kistelepülések polgármestereit fondorlatra, mesterkedésre kényszeríti. Azért is, mert a márciusban elfogadott Lex Dézsi révén lehetővé teszi, hogy a háromezernél nagyobb lélekszámú településeken a főállású polgármester egészségügyi jogviszonyú állást tölthet be.

E módosítást a parlament kormánypárti többsége a Borkai Zsolt utódjának megválasztott szívsebész kedvéért foglalta törvénybe. De ha Dézsi Csaba András győri polgármester a műtőben gyakorolhatja hivatását, akkor például Miskolc szintén újdonsült, bár ellenzéki polgármestere miért nem tarthatja meg igazgatói állását az egyik gimnáziumban? A kommunikáció szakon végzett és falusi polgármesterként dolgozó tanítványaim pedig miért nem szerkeszthetik az önkormányzati (hon)lapot, ha már felkészítettük őket erre?            

komment
süti beállítások módosítása