Médianapló

Médianapló - Hány megyei napilap van?

2020. június 16. 09:55 - Zöldi László

Kapásból úgy válaszolnánk a címben föltett kérdésre, hogy 19. Annyi, ahány megye. Igen ám, csakhogy amit a formális logika sugall, az nem föltétlenül felel meg a valóságnak. Abból ugyanis, hogy 19 megye van az országban, az is következhet, hogy több is meg kevesebb napilap is lehet. Volt idő, amikor 22 megyei terjesztésű napilapot próbáltak eladni. S volt olyan megye is, a legkisebbek egyike, ahol három napilap jelent meg. Mindenesetre a Mediaworks a formális logika mellett döntött. Egyik újságja, a Heves Megyei Hírlap online változatában egri irodájába keresett munkatársat, és hogy kedvet csináljon a jelentkezéshez, röviden bemutatkozott.

2300 munkavállalóját 19 megyei napilapnál helyezte el. Aki fogalmazta a toborzó cikket - és aki szerkesztőként nem akadt fenn a pontatlan szövegen -, annak elárulom, hogy a legtöbb újságírót foglalkoztató hazai médiavállalkozás csupán 18 megyei napilapot ad ki. Nem sorolom fel őket, mert ehhez csekély a Médianapló terjedelme, de amúgy is csak annyit érdemes tudni a jelenségről, hogy épp a legnagyobb megyében, a fővárosi agglomerációban hiánycikk az ott lakók igényeit kielégítő napilap. Sokáig volt, e sorok írója például a múlt század kilencvenes éveiben dolgozott is a Fenyő János-féle Vico-céghez tartozó Pest Megyei Hírlapnak.

Jó szívvel emlékszem Puskás Csaba főszerkesztőre és a kézirataimat gondozó Mészáros Jánosra. (Vajon mi van velük?) Fenyőt 1998-ban meggyilkolták, ezután bizonytalanná vált a redakció helyzete, meg is szűnt az újság, bár néha kísérleteztek a feltámasztásával. Hisz’ az ország legnépesebb megyéjében 1 millió 240 ezer ember él. Az 1,7 millió budapesti lakost nem is számítom, holott talán ők is érdeklődnének a főváros környéki események, összefüggések iránt. A Népszava változó tulajdonosai el is tűnődtek, vajon nem járnának-e jobban, ha az ország legrégebbi újságját kineveznék a központi régió napilapjává. De végül is maradtak a jobban hangzó országos jellegnél. Nem sok hasznuk lett abból, hogy beérik az éhenhaláshoz sok, jóllakáshoz kevés 20 ezer példánnyal.

Egyébként a formális logikát táplálja, hogy jelenleg csakugyan 19 napilap jelenik meg a vidéki Magyarországon. Ebből azonban a Dunaújvárosi Hírlap városi, mind a 2786 eladott példánya erről árulkodik. Mint ahogy az összes megyei napilapot, e városit is a Mediaworks adja ki. Talán épp ez tévesztette meg a munkatársakat toborzó cikk névtelen szerzőjét és a pontatlan szöveg figyelmetlen szerkesztőjét.     

13 komment
süti beállítások módosítása