Médianapló

Médianapló - Orbán miért visel aranysárga nyakkendőt?

2020. június 15. 10:30 - Zöldi László

Karanténos munkával kísérleteztem ki egy dokumentációs műfajt. Kiválasztottam száz fogalmat, és hozzájuk társítottam a tíz legjellemzőbb mondatot. Ma reggel például a nyakkendőseket küldtem át az egyik szerkesztőségbe. Közben pedig arra jutottam, hogy szó szerint érdekes színben tüntetik föl a rendszerváltás utáni politikusokat.

Az 1990 előtti országgyűlés ritkán ülésezett, ezért inkább ünnepélyes öltönyöket láthattunk. A Vörös Október Ruhagyár vagy egy nagykörúti divatintézet sötét színű termékeit. A nyolcvanas években a képviselők élénk színű nyakkendőkkel enyhítették, lágyították, puhították a komor zakók látványát. 1990 közepétől kiszíneződött a parlament, az öltönyök pasztellszínekben tündököltek. Soha ennyi barack, burgundi, koráll, mandarin, menta, narancs, padlizsán, pink, püspöklila, rózsaszín, tengerészkék, tintakék, türkiz öltözék nem tűnt fel. Ezzel magyarázható, hogy a derűs, szelíd hangulatú zakók látványát élénk színű nyakkendők ékesítették. Olyan nyakravalók, amelyek már egyesületi vagy pártszínekre hasonlítottak.

Hogyan is lehetne elfelejteni Torgyán József fehér vagy bézs öltönyeit, amelyekhez zöld kravátlit viselt? Elvégre a "földmunkások" mellett a zöld-fehér fociklubot is képviselte. Az MDF-esek pedig a pasztell öltözéküket gyakran párosították fűzöld nyakkendővel, amelynek színe az 1994-es választási kampányban elárasztotta a megyei napilapokat is. Az oldalak alján átfutó politikai hirdetések betűi szintén ezen az alapon rajzolódtak ki. A szocialisták persze ragaszkodtak a vörös árnyalataihoz. Egyetlen kivétel a világjáró külügyminiszter, Kovács László volt, aki ősz hajához szürke öltönyt választott, és az ország házában meghonosította az ing színével azonos nyakkendőt.

A piros egyébként a nyugat-európai politikusoknál az erő színének számított. Orbán azonban világnézeti okból nem viselhette, ezért a Fidesz narancsos árnyalatát nézte ki magának. Azóta is a sárga különböző változatait használja. Erről megoszlik a szakértők véleménye. A többség szerint a sárga az energikusság színe. Görög Ibolya a kisebbséget képviseli. Ő az a protokoll-szakértő, aki 1987 eleje és 1999 vége között a magyar miniszterelnökök (Grósz Károly, Németh Miklós, Antall József, Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor) ízlését gondozta. Nem mindig sikerrel formálgatta. Kesernyésen állapította meg: „Orbán Viktor ünnepélyes alkalmakra aranysárga nyakkendőt köt, ami a császárok színe.” (Népszava, 2015. június 29.)

              

komment
süti beállítások módosítása