Médianapló

Médianapló - Miért erőtlen az ellenzéki sajtó?

2020. június 02. 08:40 - Zöldi László

A 444 szerkesztőségében az ügyeletes fölfigyelt egy bejegyzésre. Hajdúböszörményben országgyűlési képviselő látogatott idős emberekhez, két helyi vállalkozó élelmiszer-csomagjait osztotta szét közöttük. Erről maga a honatya, Dr. Tiba István számolt be a fészbukon. Mellékelt néhány fényképet is, amint beszélget a veszélyeztetett korosztály tagjaival. Nincs rajta szájmaszk, ezt pécézte ki Haszán Zoltán.

Cikkét azzal zárta vasárnap, hogy a képviselő pénteken fittyet hányt a koronavírus-járványra, szombati bejegyzésében mégis azt ajánlotta, hogy követői tartsák be „a távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó szabályokat”, máskülönben nem vehetik elejét „a komolyabb tömeges megbetegedéseknek”. Okfejtését átvették az ügyeletesek a 168 Óra, a HVG, a Magyar Hang, a Mérce, a Hírklikk és a Zsúrpubi szerkesztőségében. Utaltak ugyan a 444-re, de ők sem néztek utána a részleteknek. Holott az Alfahír ügyeletese, Dobos Zoltán észrevette, hogy Tiba Istvánnál a doktori cím orvosi végzettséget takar.

Fogorvos, a fog- és szájbetegségek szakorvosa, gyermekgyógyász szakorvos, sőt egészségügyi menedzseri diplomát is szerzett. Mielőtt honatyaságra adta volna a fejét, az alapellátásra szakosodott Városi Egészségügyi Szolgálat Nonprofit Kft igazgató-főorvosa volt Balmazújvárosban, ahol polgármesterkedett is. Hitvallását így fogalmazta meg: „Szeretek mindenben személyes példával elöl járni, szakmailag mindig a legmagasabbra állítottam a mércét.” (Napkelet arcképcsarnok, 2018.01.17.) Mindez megtudható lett volna a világhálóról, ha a vasárnapi ügyeletesek követték volna Dobos kolléga példáját. Mentségükre szóljon, hogy gyorsan kellett dolgozniuk.

A hétfőn este sugárzott ATV-műsor, A nap híre szerkesztőjének és műsorvezetőjének azonban már volt ideje a tájékozódásra. Nem biztos persze, hogy Krug Emíliának kellett volna bedobnia a figyelemre méltó információt, de ha esetleg a vendégek - az ellenzéki politikus Kuncze Gábor, Lendvai Ildikó és Szél Bernadett - elfelejtettek volna tájékozódni, az orruk alá dörgölhette volna a slusszpoént. Tiba doktor személyében orvos veszélyeztette a hajdúböszörményi öregeket, ám akciója úgy hullámzott végig a kormány tevékenységét firtató sajtón, hogy nyolc szerkesztőség mulasztotta el azt, amit a kilencedik észrevett.

Nem gondoltam volna, hogy épp az Alfahír menti meg az újságírás becsületét. Azt pedig remélem, hogy sikerült válaszolni a címben föltett kérdésre.             

18 komment
süti beállítások módosítása