Médianapló

Médianapló - A digitális sajtóban mennyire van jelen az ellenzék?

2020. május 29. 10:33 - Zöldi László

Azért nem szoktam válaszolni álneves kommentelőknek, mert mindig akad álneves kommentelő, aki megvéd a funkcionális analfabétáktól. Azoktól, akik nem értelmezési, hanem megértési gondokkal küszködnek. Akivel most vitatkozom, nem tartozik a funkcionális analfabéták közé. Érti, amit írok..

Onnan lehet fölismerni, hogy a stílusán nem képes változtatni, csupán az álnevein. Ha a személytelenségi igazolványában az olvasható róla, hogy 0 bejegyzéshez 35 hozzászólás párosul, ráadásul a bejegyzéseim alatt el is használta mind a 35-öt, akkor ő az, akit a minősíthetetlen kommentje miatt két hete kizártam. Az idő tájt olyan álnevet használt, amelyhez 0 bejegyzés és néhány tucat hozzászólás tartozott. Az eggyel még korábbihoz pedig szintén 0 bejegyzés és megint csak néhány tucat hozzászólás. Így megy ez évek óta, mert mindig van egy pióca, „aki” tapad az írásaimra. Aki csinált már blogot, és van neve is, ismeri ezt a jelenséget.

Túl nagy jelentőséget nem érdemes tulajdonítani neki, most mégis reflektálok rá. Egyik tegnapi mondatomat, melyben a 19 vidéki napilap online kiadásáról tűnődtem, az álneves kommentelő félre akarta érteni. Az általam félmilliónyira becsült digitális olvasószámot összevetette az úgynevezett ellenzéki portálok olvasottságával. Így adott az Index.hu-nak naponta 1,8 millió olvasót, a 24.hu-nak „közel egymilliót”, a 444.hu-nak és a hvg.hu-nak 5-600 ezret. Ezzel fejezte be okfejtését: „Hadd ne sajnáljam az ellenzéket, ha a netes jelenlétről van szó.” Igazán kár, hogy tegnap nem is említettem az ellenzéket.

Az álneves kommentelő abból indult ki, hogy senki nem néz majd utána a számainak. Csakhogy a fele sem igaz. Vegyük például az Index 1,8 millióját! Úgy van naponta 1,4 millió olvasója az Index név alatt megjelenő portfóliónak, hogy körülbelül a felét az Index szerkesztősége mondhatja magáénak. Egy ügyes ügyvéd úgy bástyázta körül, hogy a kormányzat nem férhet hozzá, körülötte azonban olyan cégcsoport található, mely a szórakoztató portálocskák révén hozza az olvasók (és a hirdetési bevételek) másik felét.

Hiába tekintélyes a mag Index olvasottsága, az ehhez kötődő hirdetési bevételek nem teszik nyereségessé a vállalkozást. Ezzel magyarázható, hogy a kormányzati befolyástól kevésbé védett cégkörnyezet sakkban tarthatja az Index szerkesztőségét. Egyelőre különösebb eredmény nélkül, de ki tudja, mit hoz a jövő. Ennyit az ellenzék netes jelenlétéről, ha már a kormánypárti troll szóba hozta.       

7 komment
süti beállítások módosítása