Médianapló

Médianapló - Lendvai Ildikónak és Varga Juditnak milyen akciórádiusza van?

2020. május 22. 10:51 - Zöldi László

Fészbukoznak, és sok embert érnek el. Az igazságügyi miniszter tiltakozott egy brüsszelita támadás ellen, és verssort idézett Petőfitől: „Az idő igaz,/ s eldönti, ami nem az.” Vagyis az Orbán-kormány intézkedését az idő majd kiforogja, és igazolja. A volt MSZP-elnök egy vidéki színházigazgató lánya. Lendvai Ferenc amerre csak megfordult, mindenütt magyar írók drámáit mutatta be, leginkább Németh László műveit. Lánya magyar szakon is szerzett diplomát, és rutinosan vezette le üzenőfalán, hogy Petőfi az önkényuralom ellen írta az idézett verset. Varga Judit nem jó helyen keresett magának és kormányának igazolást.

Követői meg is dicsérték Lendvai Ildikót. Az egyik - civilben dokumentumfilmes - pedig így fogalmazott: „Juditka egy kicsit butácska.” Nos, a miniszter asszony kétségkívül ügyesen dekázik a labdával, és ez talán elég volt ahhoz, hogy fölhívja magára a miniszterelnök figyelmét. De jogi diplomát szerzett, megtanult angolul, németül, franciául, beszél egy kicsit spanyolul is, évekig élt külföldön. Butácskának nem nevezném. Tisztában van például azzal, hogy akik őt követik a világhálón, korántsem kísérik figyelemmel Lendvai Ildikó fészbukos megnyilvánulásait. Mint ahogy a szocialista politikus követői sem olvassák a fideszes politikus bejegyzéseit. Varga Judit tehát nyugodtan számíthatott arra, hogy a Petőfi-verssor hátterének feltárása aligha hozza izgalomba a Fidesszel és vele rokonszenvezőket.

S bár vitájukat Lendvai Ildikó nyerné, félő, hogy a magyar nemzet sorsát eldöntő disputájuk hatását inkább az a fránya akciórádiusz dönti el. Az, hogy gyökeresen eltérő mondandójuk milyen széles körben terjed el. A miniszter asszonynak 81638 követője van, bejegyzése 5,9 ezer lájkot kapott, 377-en szóltak hozzá, és állítását 359-en osztották meg. A volt pártelnöknek 10246 követője van, bejegyzésére 1,8 ezer lájkot kapott, 257-en szóltak hozzá, és álláspontját 932-en osztották meg. Varga Judit manipulált állítása a mintegy félezer kormánypárti médium közül sokban rezgett tovább, a volt MSZP-elnök cáfolata pedig a Népszavában, a Hírklikk.hu-ban, az Újnépszabadság.blogban és még néhány ellenzéki orgánumban kapott (vagy kaphatott volna) nyilvánosságot.

Eme aránnyal magyarázható, hogy az igazságügyi miniszter nagyon is tudja: ő és pontosabban, hitelesebben fogalmazó vitapartnere két malomban őrölnek. Ráadásul a hatalmas malomkerék zöreje elnyomja a másik malomkő mikrofilológiai súrlódását.              

21 komment
süti beállítások módosítása