Médianapló

Médianapló - Hruscsov az ENSZ-ben mit csinált a cipőjével?

2020. május 18. 10:10 - Zöldi László

A címben föltett kérdés nem mond semmit egy digitális bennszülöttnek. Az életkora miatt aligha emlékszik a hatvan éve történtekre. A korosabbak talán hallottak valamit harangozni arról, hogy a Szovjetunió első embere elutazott New York-ba, hogy móresre tanítsa az imperialistákat. Aki többre kíváncsi, a világhálón megtalálhat egy nagy hírre vergődött fényképet. A lobbanékony természetű politikus éppen gesztikulál a szónoki emelvényen, magasra tartott kezében cipő látható. Abban egyetértenek a cipős botrány elemzői, hogy Hruscsov keze eredetileg üres volt. A lábbelit utólag montírozták a tenyerébe.

Jóindulatú értelmezés szerint azért, hogy pontot tehessenek egy végeláthatatlan vitára. Íme, a legérdekesebb feltételezések. 1. A szovjet pártvezető New York-ban vásárolt egy pár új cipőt, amely azonban annyira nyomta a bütykeit, hogy az ENSZ épületében levette. 2. Nem vette le, de befelé jövet az egyik cipő leesett a lábáról, és a kezében tartva hozta be az ülésterembe, majd maga elé helyezte, a dosszié mellé. 3. Az egyik amerikai fotóriporter oldalról, alulról lefényképezte a sor szélén üldögélő politikust, akinek mindkét lábán volt cipő. Ezek szerint a harmadikat az asztalon tartotta a biztonság kedvéért. (E fényképet nem találtam meg a világhálón. Ha mégis föllelhető valahol, akkor azt sejteti, hogy Hruscsov a kapitalizmus fellegvárában tudatosan készült egy kis botrányra.) 4. Van olyan értelmezés is, miszerint a páratlan cipővel csapkodta az asztalt, hogy hangot adjon nemtetszésének.

Mindez inkább csak azt magyarázza, hogy a helyén ülve babrált, pepecselt, szöszmötölt a cipőjével. Vagy azért, mert szorította a lábát, vagy pedig magára akarta felhívni a figyelmet. E mozzanat azonban aligha magyarázza, hogy a cipőt miért vitte volna ki a szónoki emelvényre. Az anekdota jellemzi ugyan az egyszerre temperamentumos és agyafúrt politikust, mégis maradnék az egyetlen bizonyítható ténynél, hogy ami történt (vagy nem történt), az 1960. október 12-én esett meg. Akkor, amikor az ENSZ közgyűlés az úgynevezett magyar kérdést tárgyalta. Hruscsov keresetlen szavakkal kérte ki magának, hogy a felszólalók megsértették a szovjet embereket. Holott a birodalmi politikát kárhoztatók 1956-ért a szovjet kormányt és személy szerint őt tették felelőssé. Csak tudnám, hogy Hruscsov asztalhoz csapkodott cipő nélkül is heves megnyilvánulása kire emlékeztet a mai politikusok közül.            

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4015704928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatatürk 2020.05.18. 12:53:47

Az "enyhülés" egyik szlogenje volt a "belügyekbe való be nem avatkozás".....

Rodney_2 2020.05.19. 03:01:02

@Kabai Domokos Lajos: Miért nem lepődtem meg, hogy a The New York Times már akkor is jó volt hírhamisításban :(((

Volt szerencsém véletlenül egy szállodában elolvasni a The New York Times kiadásait a Trump elnökké választását megelőző és azt követő napon. Azt az elképesztő manipulálást ami ott folyt, tanítani kellene elrettentő pédaként.

Kataj 2020.05.19. 08:52:11

@Kabai Domokos Lajos: Azért ahhoz vastag bőrű pofa kell, hogy aki a saját - oroszbérenc - blogján tiltja a hozzászólásokat, az másutt bezzeg használja ezt a lehetőséget. Sőt ugyanott, még a sajátját reklámozza. Miért nem csodálkozom?
@Rodney_2: Nem csodálkozom, hogy a hazugságokra épített, tömeggyilkos szovjet diktatúra hazugságot terjesztő központi propagandalapjának, a hazug módon "Igazság = Pravda" néven nevezett lapnak a "magyar" rajongói most és itt tort ülnek és ünnepelnek putyincsicska diktatúránk hajnalán. Persze a The New York Times "hazudik" szerintük, mint ahogyan Hruscsov "se verte az asztalt" az ENSZ-ben a cipőjével, amikor a magyar nép elleni háborúról "kellett" elterelni a figyelmet. "Nem verte", és az se számít, hogy az egész világ a tanúja volt, hogy de igen! Az elvtársaknak nem létezik a pofátlan hazudozásnak az a foka, amire ne lennének képesek.

Zöldi László 2020.05.19. 10:38:28

@Kataj: Kabai Domokos Lajost én kértem meg, hogy ha van kedve, szóljon hozzá a bejegyzésemhez. Ő ugyanis otthonosabb az orosz nyelvű szakirodalomban. Önből a sértettség beszél. Szerencsésebb volna, ha az állításaira összpontosítana, nem pedig a moderálási gyakorlatára.

Rodney_2 2020.05.19. 12:27:56

@Kataj: Figyelj jól Kiscsillag:

1. Kabai úrral kapcsolatban én is sérelmezem hogy nem lehet kommentelni a blogján, de ez az ő döntése. Szerintem ezzel csak valamennyire hiteltelteleníti magát, de ez az ő problémája. Nem kötelező olvasni amit ír. Amióta egyre több a "balliberális bérhazudozónak" látszó blogger, aki nem enged kommentelni pont azért mert ők is tudják hogy teljesen pofátlanul hazudnak, bevezettem azt, hogy ahol nem lehet kommentelni, azt általában el sem olvasom :)))
Én szerettem olvasni Kabai úr "oroszbérenc" cikkeit mert egy más perspektívát adott mint a CIA, Soros és Brüsszel bérenc liberálfasiszta blogok, újságírók, politikusok és egyéb megmondóemberek és bérhazudozók. Én inkább azelőtt állok némileg értetlenül hogy Kabai úr az utóbbi időben mintha átállt volna az utóbbiak közé :)))

2. A The New York Times olyan elfogult hogy az valami elképesztő, érdemes volna azokat a számokat megnézni amikre hivatkoztam. Utána a főszerkesztő ki is állt az olvasói elé és bocsánatot kért az egyoldalú tájékoztatásért, majd másnap ott folytatták ahol abbahagyták. Javaslom tanulmányozni a lap tulajdonosi szerkezetét (Segítek: ez volt itt a "zsidózás" helye) Kb 20 évig olvastam az International Herald Tribune-t ami a The New York Times "nemzetközi" kiadása volt annak megfelelő tartalommal, abban jobboldali véleményt még sohasem láttam, csak "balliberálist". Nyilván az objektív tájékoztatás jegyében. Olvassál The Guardiant, az is egy hihetetlenül objektív lap. Azt is volt szerencsém évtizedekig olvasni és döbbenten figyeltem hogyan csúszik baloldali komoly lapból az elképesztő agymosó propaganda termék (és szenny) irányába. Sajnos ez a trend a média világában. Már Zöldi úr blogján is értekeztünk ilyesmiről.

Zöldi László 2020.05.19. 12:36:16

@Rodney_2: Lehet, hogy angolul tud, a magyarral azonban hadilábon áll. Ennyi szövegben 21 helyesírási hiba - bocsásson meg, ha nincs kedvem vitatkozni Önnel.

Rodney_2 2020.05.19. 17:59:33

@Zöldi László: Ez magánál egy elmebaj sajnos. Ha emiatt nincs kedve vitatkozni, az nem rólam állít ki bizonyítványt. Én 1990 óta 5 országban éltem és próbáltam megtanulni a helyi nyelveket, azóta a magyar helyesírás már egy kicsit megkopott és a lányom kifejezésével élve már sok éve "elengedtem" ezt a problémát. Megjegyzem hogy még a jogrendszerekben is a "substance over form" az irányadó.
Én legalább nem egy nulla (na jó, legyek nagyvonalú: "epszilon" ) méretű és fontosságú északbalkáni pöcegödör perspektívájából látom a világot :)

Zöldi László 2020.05.19. 18:08:34

@Rodney_2: Kétségkívül enyhítő körülmény, hogy öt országban élt. Bizonyára ezzel magyarázható, hogy nem ismer egy magyar mondást: Vessző nélkül nem lehet hogyozni.