Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki pártok külön sírhelyért küzdenek a közös temetőben?

2020. május 06. 08:33 - Zöldi László

Az ATV stúdiójában gyakran fordulnak meg ellenzéki politikusok. Feltűnt a sajátos kommunikációjuk. Azon tűnődöm, vajon a koronavírus-járvány kellős közepén, a gyökeresen új helyzetben eljutnak-e oda, hogy új és közös stratégiát kéne választani.

Komjáthi Imre MSZP-politikus országszerte szerzett tapasztalatairól számolt be. Megemlítette azt is, hogy a honlapjukról letölthető a „Magyar Szocialista Párt” petíciója. Majd Ujhelyi István szintén MSZP-politikus kifejtette, hogy a kormánynak meg kéne fontolnia a „Magyar Szocialista Párt” javaslatait, amelyek hozzáférhetőek a „Magyar Szocialista Párt” honlapján. Egy harmadik műsorban az MSZP szövetségese, a Párbeszéd kommunikációs igazgatója, Murányi András elmondta, hogy a pártjának vannak javaslatai a válság kezelésére, a kormány azonban nem igazán fogékony rájuk.

Egy negyedik műsorban Vadai Ágnes DK-politikus számolt be arról, hogy pártjának, a „Demokratikus Koalíciónak” pontokba foglalt javaslatai vannak a válságkezelésre, ám a kormány a füle botját se mozgatja. S hogy teljesebb legyen a kép, Jakab Péter, a Jobbik újdonsült elnöke többször is kifejtette az ATV stúdiójában, hogy a pártjának vannak javaslatai a válság kezelésére, de „A kormány öregurasan reagál a javaslatainkra.” Az ellenzéki politikusok tehát teszik a dolgukat, bár javaslataikat a hatalmon lévők nem szívesen fogadják. Vagy ha beépítik is a válságkezelő programjukba, hajlamosak elhallgatni, hogy az ő és csakis az ő pártjuktól származnak.

Ilyenkor az ellenzéki politikusok kimondják a pártjuk teljes nevét, sőt megadják a digitális forrást is, ahol föllelhető a javaslat-csomag. Közben Lendvai Ildikó megírta szokásos cikkét a Népszava szombati számába. Az MSZP volt elnöke szerint tombol ez a fránya egészségügyi és gazdasági válság. Ami arra sarkallja az ellenzéki pártokat, hogy adják föl eredeti elképzelésüket, és a különbségek hangsúlyozása helyett hozzák inkább előre az egységes fellépést. Ha ugyanis nem simítják össze a válságkezelő elképzeléseiket, hogy nagyobb nyomást helyezhessenek az Orbán-kormányra, akkor bizony elveszítik esélyeiket a következő országgyűlési választáson.

Erről beugrik egy másik veterán politikus, Kuncze Gábor kesernyés-szellemes kijelentése. Utánanéztem, és kiderült, hogy az ATV stúdiójában hangzott el 2013. október 23-án, a megsemmisítő vereség előtt néhány hónappal: „Mintha az ellenzéki pártok külön sírhelyért küzdenének a közös temetőben.”

 

10 komment
süti beállítások módosítása