Médianapló

Médianapló - Orbán Viktor lehet-e képzettársítás a német tévében?

2020. május 04. 10:34 - Zöldi László

A törppicur álnevű kommentelő megköszönte, hogy külön bejegyzésben válaszoltam a kérdésére. Azt firtatta, miként vélekedem a ZDF nálunk nagy visszhangot kiváltó műsoráról. Okfejtésem után kifejtette, hogy nem győztem meg; kitart amellett, hogy a német közszolgálati tévé megsértett bennünket. Azt azonban elismerte, hogy nem néz német műsorokat, nem is értené, amit mondanak bennük. Ő csupán az Index.hu-ra és a hvg.hu-ra támaszkodott, amelyek kiemelték Orbán Viktor szerepét a Heute-showban. Akkor rugaszkodjunk neki még egyszer!

Oliver Welke 31 percig foglalkozott azzal, hogy a koronavírus-járvány miként befolyásolta a sajtó szabadságát világszerte. A 23. percben jutott el Erdoganhoz, a török diktátorhoz, majd 24.10-kor bejátszottak egy néhány másodperces részletet Orbán Viktor parlamenti szónoklatából. Aztán feltűnt  a képernyőn az Európai Unió újdonsült vezetője, Ursula von der Leyen, és ezt írták a csinos hölgy fényképe alá: „Das Schweigen der Uschi.” Az Uschi hallgatása arra utalt, hogy Ursula nem erőlteti meg magát a magyar helyzet értékelésében. Innen már csak egy lépés A bárányok hallgatása című film megjelenése a háttérben.

Csakhogy a sorozatgyilkost megszemélyesítő angol színész, Anthony Hopkins helyett Orbán Viktor szorongott abban a fránya páncélzatban. A műsoron végigvonuló szájmaszk helyett pedig a filmbéli szájkosár takarta el az arcát. Utána következett a közismert jelenet 2015-ből. Juncker, az Európai Unió akkori vezetője atyáskodva meglegyintette miniszterelnökünk orcáját, és 24.53-kor azt mondta neki, hogy „Diktator”. Néhány másodperccel később be is fejeződött a magyar blokk. Hát kérem, 50 másodperc jutott Orbán Viktornak. Ez aligha főszerep, különösen akkor nem, ha a német tévések nem is rá hegyezték ki a mondandójukat, hanem a velünk kapcsolatban hallgatásba burkolózó német politikusnőre.

Ami a magyarországi nyilvánosság fórumait illeti, nemcsak a hvg.hu, majd az ő cikkét ismertetve a Index.hu emelte ki a magyar mozzanatot. A kommentelő által nem említett Kovács Zoltán is, a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár dramatizálta (felnagyította, túlhangsúlyozta) a nyúlfarknyi epizódot. Fészbukos üzenőfalán kérte ki magának, pártjának és kormányának Orbán Viktor pellengérre állítását. Holott miniszterelnökünk csupán képzettársítás volt Ursula von der Leyen elmarasztalásában. Ha a 31 percből 50 másodpercet kaptunk, akkor igazán beérhettük volna ennyi sértéssel is.    

91 komment
süti beállítások módosítása