Médianapló

Médianapló - Káposztát legelő kecskének vélhető-e Orbán, Gajda Péter és Weinstein?

2020. május 03. 10:28 - Zöldi László

Megszólított egy törppicur álnevű kommentelő: „Zöldi úr! Erről a ’közszolgálati’ hírről mi a véleménye?” És belinkelte az Index cikkét egy német tévéműsorról. A Heute-show arca, Oliver Welke ugyanis pénteken, tegnapelőtt este ezt mondta a miniszterelnökünkről: „Ahol Orbán Viktor dönti el, mi az álhír, ott Weinstein lehet a nőjogi ombudsman.” Mielőtt értelmezném a kétségkívül ütős mondatot, néhány szó a ZDF-ről.

A Zweite Deutsche Fernsehen a tartományi műsorokat összegyűjtő és a legjobbakat sugárzó ARD mellett a második német televízió. A sportújságíróból lett műsorvezető a koronavírus és a nyilvánosság kapcsolatát feszegette. A 31 perces műsor 24. percében ejtette ki ama szavakat, hogy Pussta és Gulasch, miniszterelnökünk 24.10-kor jelent meg a háttérben Hannibal Lecternek öltöztetve. Csak éppen A bárányok hallgatnak című krimi sorozatgyilkosát stílszerűen nem a járvány idején kötelező szájmaszk takarta, hanem szájkosár. Közben pedig a közismert jelenetet látjuk, amint öt éve Juncker, az Európai Unió akkori vezetője atyailag megpaskolta Orbán Viktor arcát, és azt mondta neki, hogy „Diktator”. A magyar mozzanat nem tartott tovább 50 másodpercnél. Mindazok felnagyítják a képet, akik tehát azt sugallják a hazai nyilvánosságban, hogy a kibeszélős műsor főszereplője Orbán lett volna.

Az álhíres utalás egyébként a Büntető törvénykönyv minapi módosítására vonatkozik. A parlamenti kétharmad felhatalmazta a kormányzatot arra, hogy a rendkívüli helyzetben perbe foghassa a rémhír-terjesztőket. Igen ám, de olyan lazán fogalmazták meg a módosítást, hogy a kormány tevékenységét fürkésző újságírók is bajba kerülhetnek. Nem ejt kétségbe a párhuzam a végrehajtó hatalom vezetője és a szereposztó díványt használó amerikai filmproducer között, ha a német tévéműsor azt sugallja, hogy talán mégsem kéne kecskére bízni a káposztát. 

De hogy érdemben válaszoljak a kommentelő kérdésére, élénk visszhangot keltett, hogy napjainkban az MSZP a kispesti polgármestert az összeférhetetlenséget és a vagyonnyilatkozatokat vizsgáló bizottság élére javasolta a fővárosi önkormányzatban. Holott jelek utalnak arra, hogy a kispesti ingatlanpolitikában akadnak tisztázni való ügyek, és Gajda Péter neve is fölmerült. Még az is elképzelhető persze, hogy ártatlannak bizonyul, de okot ad a gyanakvásra, hogy akadályozza a vizsgálatot. Egyelőre épp úgy nem bíznám rá a káposztát, mint Orbánra vagy Weinsteinre.         

9 komment
süti beállítások módosítása