Médianapló

Médianapló - Orbán Viktor imigyen szólt a vidéki Magyarországhoz

2020. május 02. 08:45 - Zöldi László

A rendszerváltás óta mindenkori miniszterelnökünk a nyilvánosság első számú kedvezményezettje. Nincs abban semmi meglepő, ha első embereink valamelyik közszolgálati médium révén osztják meg gondolataikat az ország népével. Orbán Viktor péntekenként szólal meg a Magyar Rádióban, ha nem is hetente. Március 13-a óta azonban nem hagyott ki egyetlen pénteket sem. Tegnap is kifejtette az álláspontját, leginkább persze a koronavírus-járványról.

Okfejtéséből tíz mondatot jegyeztem föl. Ez jó teljesítmény egy félórás (átszámítva: újságoldalnyi terjedelmű) interjú esetében. Akad köztük szentencia (ítélet határozottságával tett kijelentés), kampány-hívószó, kiszólás, beszólás, enyhe képzavar és némi önirónia is. Egy sincs viszont, amelyet fölvehetnék a szállóigék rendszerváltás óta vezetett gyűjteményébe. Orbán a politikusok élmezőnyében található 28 ütős, szellemes mondattal. Nagyjából egy politikai évére jut egy, amely számot tarthat az utókor érdeklődésére. Csak hogy érzékeljük az arányokat, Bodor Pál író e figyelemre méltó mennyiség duplájára volt képes, noha 2012-ben befejeződött a pályája.

Orbán tegnapi interjúját ma hajnalban olvastam a Miniszterelnök.hu honlapon, dokumentálási szempontból megfelelő helyen. Volt azonban valami körülötte, ami már tegnap megütötte a szemem. A vidéki napilapok online változatában ezzel a címmel harangozták be a beszélgetést: „Orbán Viktor: az első csatát megnyertük a vírussal szemben - HALLGASSA MEG!” A nagybetűs kiemelés nem tőlem származik. A tizennyolc megyei és egy városi (a dunaújvárosi) napilap a fontosabb cikkekhez jobbnál jobb fényképekkel csinál kedvet. Tizenkét „oldalon” szoktam lefelé görgetni őket, hogy ne jussak el a szerencsétlen számhoz. Tegnap azt vettem észre, hogy az egy „oldalon” föllelhető tíz fotó közé tették az interjút is. A 2280 fényképből 228 ábrázolja a miniszterelnököt, ehhez jön még a címoldalas fotó is. Orbán Viktort tehát 247-szer lehetett meghallgatni.

A tizenkilenc napilap nemrégiben csatlakozott a KESMÁ-hoz (a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz). S mert az évente 80 milliárd forintból működtetett MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) egyik intézménye, a Magyar Rádió nem csatlakozott a KESMÁ-hoz, a közlésért bizonyára irdatlan hirdetési összeget fizetett a nonprofit alapítványnak. Az olvasó bölcs belátására bízom, vajon az interjú tíz legjellemzőbb mondata indokolja-e a miniszterelnök kissé talán eltúlzott reklámját. Íme:

 

„Én harminc-egynéhány éve nyomom az ipart.

Nem szeretem kapkodni a kormányrudat, mert akkor felborul a járgány.

Egy bonyolult helyzet megoldása mindig a leegyszerűsítésben van.

A különleges jogrendnek éppen az az előnye, hogy nem különleges jogokat ad, hanem különleges gyorsaságra ad lehetőséget a kormánynak.

Az első /tapasztalati/ tény az, hogy ez a vírus létezik.

Időt nyertünk, és felkészítettük az egészségügyet a védekezésre.

Az életünk több, mint a gazdaság.

Ha van munka, akkor lehet minden, ha nincs munka, akkor nem lehet semmi.

/A munkahelyek teremtéséről/ Ezt a munkát én irányítom, tehát személyes garanciát is vállalok érte.

A liberálisok azon a köldökzsinóron lógnak, amelybe Soros György pumpálja az életnedveket.”

5 komment
süti beállítások módosítása