Médianapló

Médianapló - Mennyit ér a gazdasági mentőcsomag?

2020. április 10. 11:07 - Zöldi László

Megütötte a fülem egy mondat a Gyurcsány Ferenccel készített tévéinterjúból. Rónai Egon műsorvezető azért hívta be az ATV stúdiójába, mert Orbán Viktor bejelentette a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit. Néhány perc múlva, április 6-án, 12.53-kor a volt miniszterelnök fölírta a fészbukos üzenőfalára, hogy az általa gazdasági csomagnak nevezett kormányzati elképzelés nem nevezhető mentőövnek, „Ez bizony halottnak a csók.” Megtetszhetett neki, mert néhány óra múlva, a tévéstúdióban így ismételte meg: „Ez halottnak a csók.”

A közéleti szereplők nehéz helyzetben vannak, ha rögtönözniük kell. Gyakran hagyja el olyasmi a szájukat, amit a legszívesebben visszaszívnának, az élő adást azonban nem lehet meg nem történtté tenni. Mindazonáltal most, hogy épp a mi hetvenes nemzedékünket tizedeli a koronavírus-járvány, politikusként óvatosabban fogalmaztam volna. Mégse tulajdonítanék túlzott jelentőséget az elszólásnak, elvégre a rögtönzés megbocsáthatóbb, mint a tervezett kijelentés. Igen ám, csakhogy az inkriminált szólás ebéd után már megjelent a nyilvánosság egyik fórumán, aligha nevezhető tehát rögtönzésnek a tévében.

Egy ír blogger, Colm Fitzgerald kapcsolatba került a kultúránkkal, és érdekesnek találta a nyelvünket is. Lefordította angolra a 12 legismertebb szólásmondásunkat. A negyedik helyre sorolta az „Annyit ér, mint halottnak a csók.”-ot. („It’s worth as much as a kiss to a dead person.”) Majd azt firtatta, hogy ezek a magyarok miért írják körül azt, amit egyszerűbben is megfogalmazhatnának. Imigyen: „A dolog nem ér annyi fáradságot.” Hm. Gyurcsány Ferenc talán mégsem akarta azt mondani, hogy kár belénk a gazdasági mentőcsomag. Esetleg épp az ellenkezőjére gondolt. Arra, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv azokat hagyja cserben, akik nem érik meg, hogy 2021 elején megérkezik majd a számlájukra a 13. havi nyugdíj első heti részlete. Vagy ha megérik is, milyen biztosíték van arra, hogy megérik a 2022 elején esedékes második heti részletet, 2023-ben a harmadik, 2024-ben pedig a negyedik hetit?

Gyurcsány Ferenc jobban járt volna, ha erre való tekintettel a csókos helyett inkább a szakrális változatát hozza szóba. Akár így is mondhatta volna: a gazdasági mentőcsomag annyit ér, mint halottnak a szenteltvíz. Ezt értelmezőként úgy fordítanám köznapi magyarra, hogy az Orbán Viktor által beharangozott gazdaságvédelmi akcióterv azért hatástalan, mert nem támasztja föl a koronavírus-járvány áldozatait.         

1 komment
süti beállítások módosítása