Médianapló

Médianapló - Orbán, az uralkodó kedvezményezett

2020. április 09. 10:18 - Zöldi László

Az ATV egyik műsorvezetője megkérdezte Gyurcsány Ferencet, ízlésesnek tartja-e politikai versenytársát, Orbán Viktort „görcsrángatta útonállónak” nevezni. A volt miniszterelnök helyénvalónak vélte a megfogalmazást. S bár e sorok írója jobban kedveli az elemzéseket, mint a minősítéseket, érdemes rögzíteni, hogy két vezető politikusunk több mint három évtizede foglalkozik a másikkal.

Orbán először 1989. február 21-én említette Gyurcsányt, aki egy évtizedre eltűnt a szeme elől. Amióta ismét felbukkant, csupán tucatnyiszor nevezte meg a nyilvánosság fórumain. Gyurcsány Ferenc másként értelmezi a kommunikációt. A legutóbbi két évtizedben 176-szor nevezte meg Orbán Viktort. Mostanában, ellenzéki politikusként visszaszorult a Facebookra, ahol valószínűleg maga szerkeszti a „faliújságját”, és olykor el-elszabadul a fantáziája. Az a benyomásom, hogy kettejük háborújában Orbán áll nyerésre. Úgy tesz, mintha nem tulajdonítana különösebb jelentőséget Gyurcsánynak. Ezzel együtt ők ketten a hazai közélet leggyakrabban jellemzett-minősített szereplői.

Ez két okkal magyarázható. Az egyik az, hogy a rendszerváltás óta ők voltak a legtovább miniszterelnökök. Gyurcsány Ferenc csaknem öt évig, Orbán Viktor némi kihagyással a tizennegyedik évét tölti a bársonyszékben. A másik ok az, hogy a miniszterelnök mindig a nyilvánosság első számú kedvezményezettje. Kimutatásom szerint Gyurcsányról két évtized alatt, de különösen 2004 őszétől mintegy 1800 jellemzés jelent meg, hangzott el, Orbánról három évtized alatt valamivel több, mint 2300. Összehasonlításul a teljes választási ciklust kitöltő miniszterelnökök közül Horn Gyula 166 jellemzéssel szerepel a dokumentációmban. Ez megfelel Orbán Viktor egyévnyi „termésének” a legutóbbi esztendőkből.

2017-ben 149 releváns mondat jelent meg, hangzott el róla, ’18-ben 145, ’19-ben 161, az idén eddig 52. Azt is érdemes figyelembe venni persze, hogy Horn országlása idején még alig létezett a digitális sajtó, manapság viszont a vezető politikusokról már leginkább a portálokon, közösségi oldalakon látnak napvilágot szellemes, csúfondáros, elmarasztaló, olykor még elismerő mondatok is. Az orbániológiában például ma reggel fordulat következett be. A Bekiáltás blog szerzője, Kabai Domokos Lajos hét körül tett föl az üzenőfalára egy bejegyzést, és teljhatalmú miniszterelnökünket „I. Viktornak” nevezte. Ez pontosabb és kulturáltabb megfogalmazás, mint a „görcsrángatta útonálló”.             

4 komment
süti beállítások módosítása