Médianapló

Médianapló - Bejegyzések a hátsó udvarból

2020. március 26. 10:52 - Zöldi László

Zord íjász a kivételek közé tartozik. Művelt kommentelő, aki kulturáltan fogalmazza meg az álláspontját. Elismerő szavaiba is vegyül némi irónia, és a csipkelődéséből is kiérezhető némi elismerés. A világot másképpen látjuk, de a megnyilatkozásai százszor többet érnek, mint a hozzám világnézetileg közelebb álló baloldali trollok vagdalkozásai.

Tegnap például azt fejtegette, hogy a szájmaszkokról írott bejegyzéssel visszaverekedtem magam a bloggerek élmezőnyébe. Ezt a következtetést abból vonta le, hogy a Médianapló címei gyakrabban tűnnek föl az Index fórumán. Bár hozzáfűzte, hogy inkább a hátsó udvarban, a fő oldal mögött egy kattintással elérhető közéleti jegyzetek között. Annyit válaszoltam neki, hogy ezt másként látom, de a mondandóm nem annyira fontos, hogy írásban is rögzítsem. Most mégis rögzítem, mert a komment szöget ütött a fejembe.

A tegnapi bejegyzést 26 ezren olvasták. Ez annyit ér, hogy a Blog.hu kimutatása szerint az én Top 10-emben letaszította az utolsó helyről a Gulyás Gergelyről írott bejegyzést. Kétségkívül volt egy mélypont a Médianapló 18 éves történetében, tavaly nyáron ugyanis az Index fórumát működtető cég megszüntette a közéleti rovatot. Akkor a havi 180 ezer olvasót vonzó jegyzeteim olvasottsága visszaesett 40 ezerre. Most, a március 26. napján 70 ezernél tartok. Az olvasottság és a színvonal között azonban nem fedeztem föl összefüggést. Talán azért nem, mert azon kívül ismeretlenek az utánközlő fórum szerkesztési elvei, hogy a választási kampány után visszaállította a közéleti rovatot.

Senkit sem ismerek a válogatók közül, és fogalmam sincs arról, hogy mit esznek a cikkeimen. Csupán azt látom, hogy többnyire este tízkor teszik fel őket, és reggel tízig hozzáférhetőek a fő oldalon. Ha a szerkesztők ráhúznak még néhány órát, mint tegnap is, akkor megugrik az olvasottság. S mert nem tudok a szerkesztők fejével gondolkodni, inkább az foglalkoztat, vajon kik azok, akik éjszaka, lámpafénynél böngészik a nyilvánosságról írott okfejtéseimet. Például a tegnapit hajnali 4 és 6 között 2031-en olvasták. Nem csodálom, hogy némelyiküknek ilyenkor elborul az agya.

Zord íjásznak köszönöm az elismerést, de nem érzem magam bloggernek. Legföljebb olyan újságírónak, aki szakmai kérdésekről vezet digitális naplót. Nem lepődnék meg, ha az derülne ki, hogy a válogatók azért közlik eme bejegyzéseket, mert egyik sem hosszabb 2500 karakternél, és mindegyiknek van eleje, közepe és vége.            

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3315559642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2020.03.26. 12:14:26

"Nem lepődnék meg, ha az derülne ki, hogy a válogatók azért közlik eme bejegyzéseket, mert egyik sem hosszabb 2500 karakternél, és mindegyiknek van eleje, közepe és vége. " - Ugyan nem vagyok válogató, de számomra ezek fontos szempontok.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2020.03.26. 12:43:11

@vergyula: Nekem a 2500 karakter nem, a többi pedig alapelvárás. Komoly félreértésekre, vitákra és utólagos magyarázkodásokra vezet, ha egy vélemény nincs rendesen kifejtve. Sosem értettem, mi szükség van pl. a digitális sajtóban karaktereket számlálni. Ha az adott téma igényli a részletezést, akkor ki kell fejteni, ha nem, akkor meg kár a szócséplésért.

Netuddki. 2020.03.26. 14:01:05

Már többször megjegyeztem, hogy itt a hozzászólások száma akkor szokott látványosan megugrani, amikor a bejegyzést kirakják az Index címlapra.

Viszont, ha már Index címlap. Olyan bejegyzések is kikerülnek sajnos, amiben a 230Ft-os szájmaszkot 3999Ft-ért árulják (plusz 1250Ft szállítási költség). :/

Zöldi László 2020.03.26. 14:09:16

@F.M.J.: Egyéne válogatja. Azzal kezdtem, amiire Ön is utalt, később azonban bejött az önkorlátozás. A 2500 karakter lehetővé teszi, hogy spóroljunk a jelzőkkel, amelyek gyakran felelősek az indulatokért.

midnight coder 2020.03.26. 14:41:55

Érdekes kérdés, hogy ki miért kerül be. Szerintem alapvetően ezt nem kézi válogatóemberek csinálják, hanem nagyrészt algoritmusok, és szerintem van egy-egy blognak súlyozása is. A rendszernek láthatóan vannak kedvencei, és vannak olyanok akik szinte soha nem kerülnek előtérbe, és van egy rakás ami bekerül egyszer, és utána soha többé. A logikus - legalábbis az index szempontjából - az lenne, hogy a postonkénti átlagos látogatottság alapján sorrendezzen, figyelembe véve természetesen a főoldalon történő megjelenést is, és súlyozva az első N darab postot is. Illetve bizonyos arányban véletlenszerűen is be kell tenni blogokat, amik aztán vagy sikeresek lesznek, vagy nem. Én legalábbis kb. így csinálnám, és szerintem valami hasonló alapján működhet amúgy a rendszer, annyi kiegészítéssel, hogy szerintem kézzel is be tudnak tenni bizonyos, számukra politikailag fontos blogokat, illetve tudnak egy olyan súlyozást is rátenni, hogy túl nagy marhaság akkor se kerüljön fel, ha amúgy sokan rákattintanának.

Flankerr 2020.03.26. 19:13:26

A 2500-nek semmi köze hozzá, hogy mikor kerül be egy blogbejegyzés a válogatásba, vagy mikor nem. Ezt bátran merem állítani.

Mert az hogy nálam nem számít nyilván lényegtelen, én Csikós Zsolt és Bazsó Gábor írásokon, vagy Cifu űrhajózási gigacikkein edződtem :)

Zöldi László 2020.03.26. 19:18:44

@Flankerr: Nem is Önről - mint edzett olvasóról írtam, hanem a szerkesztőkről, akiknek "csak" 2500 karakternyi szöveget kell elolvasni. Fél évszázadnyi szerkesztés után tudom, hogy miről beszélek.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2020.03.26. 20:13:40

@Zöldi László:
"Fél évszázadnyi szerkesztés után tudom, hogy miről beszélek."
- Úgy vélem, nincs okom vitatkozni az ide vonatkozó tapasztalatával. Nem is tenném, de talán abban egyetérthetünk, hogy lehangoló társadalmi jellemvonás, ha a karakterek száma az elsődleges értékmérője egy cikknek. Milyen beteg világ, amikor egy fajsúlyba esik a körömlakkok e-heti divatárnyalatai a természettudományi kutatási eredményekkel? Az első a jelzett karakterszámban valós értékének többszörösével körüljárható, míg az utóbbi ilyen terjedelemben legfeljebb felületes promóciót jelent. Én spec. szívesen olvasom pl. a "Pangea" blogot. Nem állítom, hogy mindig pontosan értem, azt sem, hogy olykor nem tartok néhány dolgot vitathatónak, de feltétlenül értékesnek vélem, tanulásra, utánajárásra, ismeretbővítésre ösztönöz. El sem tudom képzelni, hogy hogyan néznének ki azok a cikkek 2500 karakterbe zsúfolva. A felületességnek akkor sem lenne szabad célnak lennie, ha attól "piacképesebb" az írás.

Zöldi László 2020.03.26. 20:24:17

@F.M.J.: Nem gondoltam volna, hogy épp a 2500 karakter bizonyul a legrágósabb falatnak. Kérem, vegye figyelembe, hogy e bejegyzések műfaja a glossza, legföljebb a tárca - mindkettő rövid írás. Amikre Ön utalt, más műfajú írások. Mindennek van helye a digitális Nap alatt.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2020.03.28. 19:42:53

@F.M.J.: Nagy igazság, jól beszélsz. Tucatnyi olyan blogot tudnék felsorolni,(filmes, történelmi..ezeknek állandó olvasója vagyok) amelyekben irgalmatlan mennyiségű -gyakorlatilag a maximális kihasználtságú- karakterrel készül el egy-egy poszt, és az olvasók imádják....és alig várják a folytatást. (pl. Hét tenger) Egyébként a Pangea is ilyen, valóban. És olyan blogot is tudnék tucatjával, amelyik nagyon takarékosan bánik a betűk számával, de mégis felesleges volt minden egyes perc a múló életből, amelyet rászántam...és a kommentekből bőven kiderül, hogy ez nem csak én láttam/látom így.

@Flankerr: "A 2500-nek semmi köze hozzá, hogy mikor kerül be egy blogbejegyzés a válogatásba, vagy mikor nem. Ezt bátran merem állítani."
Igen, ez pontosan így van, és Én meg tudom, hogy ez valóban nem számít: én vagyok rá az egyik-de csak az egyik- élő példa. 160 posztot írtam és ennek kb. kétharmada index blogketrec illetve index2 (ma már blog.hu2) címlapon végezte, pedig én aztán nem aprózom el: pontosan annyit írok, amennyi alapján úgy érzem, hogy sikerült kifejtenem és elmondanom mindent, amit akartam...és az nem kevés, de még ezzel sem tudnék felkapaszkodni azokhoz a blogokhoz, amelyek röhögve lehagynak engem hosszúságban, és mégis a blog.hu szerkesztőinek legnagyobb kedvencei közé tartoznak, szinte állandóan a blogketrecben vagy a blog.hu2-n végzik.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2020.03.28. 19:47:22

@Zöldi László: és egyben a @posztra is:

Köszönöm megtisztelő szavait, Zöldi úr, én hasonlóképpen gondolkodom önről, illetve a blogjáról. Nagyon tiszteletreméltóan csinálja ezt...és ahogy az egyik posztjából kiderült (amit én addig nem tudtam) ezek a posztok egyben a médiaszakos hallgatók számára is készülő, afféle tananyagkiegészítő-elgondolkodtató-fejtágító (jó értelemben) posztok is...túl azon persze, hogy általuk ön is reflektál a közélet eseményeire. Hogy őszinte legyek, amig ezt nem olvastam, addig egy kicsit túlzásnak is éreztem, hogy ön egy nap alatt több posztot is felrak -és ebben az esetben már igazán nem mondható el, hogy kímélte volna a blog.hu szerkesztőit, hiszen így már n x 2500 karakter olvasására kényszerítette őket- de miután leírta, hogy milyen többletcélja van a posztoknak, ez simán elfogadható lett.

"2500 karakter lehetővé teszi, hogy spóroljunk a jelzőkkel, amelyek gyakran felelősek az indulatokért."

Ön talán megkíméli önmagát az indulatoktól, de az önre zúduló indulatok tekintetében nincs hiány: itt (amíg ki nem szórja őket, bár őszintén szólva elég meglepő és szokatlan toleranciát tanúsít az irányukban) és a blog.hu más blogjainak kommentszekciójában a legvéresebb szájú antiszemiták gyalázzák önt, tehát az a 2500 karakter meglehetősen sérülékeny pajzsnak tűnik.

Én biztos vagyok benne, hogy a blog.hu szerkesztői elolvassák az összes posztot, ami felkelti az érdeklődésüket az automatikus ajánló alapján: az állásukkal és az Index/ a blog.hu hitelével és pénzével játszanak és nincsenek benne algoritmusok @midnight coder: Amikor a szerkesztők, felraknak valamit, átgondolják, hogy mehet-e: ehhez el kell olvasniuk. Elég egy észrevétlen fél mondat ahhoz, hogy kirúgják őket, ami alapján pl. véres perbe vagy sajtóbortányba futnak. A Mester és bandája csak az alkalomra vár, hogy levadászhassa az Indexet. Igen gyakran kiderül számomra, hogy nagyon profin űzik ezt az ipart a szerkesztők: levelezni szoktam velük, azt hiszem erre már mondhatom ezt, amilyen sűrűn megkeresem őket.

"Senkit sem ismerek a válogatók közül, és fogalmam sincs arról, hogy mit esznek a cikkeimen. "

A hangvételüket és a korrektségüket. Nyilván van benne(önben) politikai/ideológiai/eszmei részrehajlás, de ön ezt annyira kordában tartja, hogy a blog.hu szerkesztői biztosra mennek, amikor az ön posztjai (van nekem erről egy blogposztom, és garantálom az index címlapot) 6-8 helyet is kapnak a Közéleti rovatban, plusz olykor egyet a blogketrecben, de volt már olyan is, hogy emellett a blog.hu 2-n is akadt egy bejegyzése: ami azt jelentette, hogy az adott napon ön az index/ a blog.hu mindhárom oldalán szerepelt. Értelemszerűen nem pöröghet mindegyik egyformán, de az index/blog.hu az összlátogatottság fenntartásában érdekelt...bár ezúttal, ezzel az iszonyatos pestissel igazán nem panaszkodhatnak. Az egyik ilyen témájú bejegyzése a civísváros blognak önmagában 1.000.000 látogatót és több ezres facebook megosztást hozott nekik: nagyon beletrafált a bloggertárs, le a kalappal előtte, és egyébként valóban nagyon tartalmas, értelmes, visszafogott és informatív posztot írt. Hozzáteszem: ez a négy jelző az ön posztjairól és elmondható, és ez olyasmi -igen, igen, önfényezés következik, ja, de nem- ami nagyon hasolnó az én munkastílusomhoz, mert én is ebben hiszek...csak egy kicsit hosszabban élem ki ezt a hajlamomat mint ön, és még utána is úgy érzem, hogy nem voltam elég alapos, több infót kellett volna nyomni. :-)
Önnek nincs ilyen gondja.

"Zord íjásznak köszönöm az elismerést, de nem érzem magam bloggernek. "

Akkor ezt nagyon e l b a s z t a Zöldi úr, mert ön egy blogger. :-) Azért írtam így, mert az elmúlt évek alatt kitapasztaltam, hogy melyek azok a szavak, amelyek tiltólistán vannak a blogban. Ami egyébként furcsa, mert amikor az antiszemiták önt gyalázzák a saját blogjában, az például mehet, amennyiben a szidalmazás és a mocskolódás nem tartalmazza a volnatkozó szavakat.

Ön blogger...újságíró, tanár. De blogger, mert posztokat rak a blog.hu-ra. Ebből a csapdából nincs menekvés. :-)

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2020.03.28. 19:50:16

@midnight coder: ezt csak azért mert így illik, ugyanis valamiért nem maradt aktív a nickednek szóló link a fentebbi kommentben, ahogy a bloggertársé sem, de nem tudom miért.

Zöldi László 2020.03.28. 20:02:37

@zord íjász: Kétszer is említette az antiszemita kommentelők gyalázkodásait. Hidegen hagynak. Sajnálom, hogy kivetkőznek az emberségükből, de nem érintenek. Ők is tévedhetnek.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2020.03.28. 20:05:30

@Zöldi László: "Hidegen hagynak."

Ez is igen ritka reakció.