Médianapló

Médianapló - Van-e háta Istennek?

2020. március 21. 11:04 - Zöldi László

Az oktatási kormányzat állami elképzelés híján a tanárokra bízta a „tanterven kívüli digitális munkarend” kidolgozását. A Magyartanárok Egyesületének elnöke, Arató László pedig elmesélte egy rádióműsorban, hogy a három létező platform közül ő az Osztályterem nevűt választotta, mert mind a 35 diákjával egyszerre tarthatja a kapcsolatot. Fővárosi gimnáziumban tanít, ahol az osztályában mindannyian képesek rákapcsolódni a hatékony programra. De mi van, ha valahol a vidéki Magyarországon, egy korántsem elit iskolában akadnak olyan diákok, akik számítógép és/vagy okostelefon híján nem képesek figyelemmel kísérni a digitális tananyagot?

Andor Mihály oktatásszociológus kigyűjtötte a Köznevelési Statisztikai Évkönyvből a tavalyi adatokat. A 3507 iskolából 159-ben nincs netes hozzáférés. Ez 4 és fél százaléknyi, a szakember szerint azonban nagyjából lefeledi a szegregált (elkülönített) intézményeket. Vas András kaposvári újságíró a Népszava március 17-i számában tudósított Baglaspusztáról. Másfél száz roma él ott, hatvan a gyerek, és kéttucatnyian iskoláskorúak. A diákok Kaposmérőre jártak át, vagy a megyeszékhely fejlesztő iskolájába, amíg a koronavírus-járvány miatt a kormány be nem záratta a tanintézményeket. A „tanterven kívüli digitális munkarendbe” hogyan kapcsolódjanak be a baglaspusztai gyerekek, ha két számítógép és „egy vagy két” okostelefon van a telepen?

A Magyar Kurír című katolikus hírportál 2007. október 2-i számában föllelhető Balás Béla megyéspüspök beszéde. A Szent Erzsébet Közösségi Ház avatásán kifejtette: „Sokan mondják, hogy Baglaspuszta Isten háta mögött van, Istennek azonban nincs háta, ő mindenhol ugyanúgy gondoskodik rólunk.” Nem vonom kétségbe a cigánypasztoráció hívének mutatkozó főpap szavait, azóta azonban 13 és fél év telt el. Vajon a közösségi házban vannak-e számítógépek? Ha vannak, a helybéli diákokat felkészítették-e arra, hogy zökkenőmentesen kapcsolódjanak az Osztályterem-programhoz?

Az iskolák bezárását bejelentő nyilatkozatában a miniszterelnök bevallotta, hogy lesznek „döccenők”. Nem is várható el tőle, hogy épp a vírusválság idején teremtse meg a püspök úr által kívánatosnak tartott esélyegyenlőség feltételeit. Ettől azonban a 2016-ban kinevezett tartalomfejlesztési kormánybiztostól, Czunyiné Dr. Bertalan Judittól megkövetelhette volna, hogy dolgozza ki, miként képzeli el a közoktatás átállítását a digitalizációra. Hátha egyszer majd úgy alakul a helyzet, hogy be kell záratni az iskolákat.            

komment
süti beállítások módosítása