Médianapló

Médianapló - Miért öltött marcona ábrázatot Kovács Zoltán?

2020. március 19. 10:29 - Zöldi László

A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár minapi viselkedését a KEVFOT (Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs) sajtótájékoztatóján minősíthetetlennek tartották az újságírók. A cifra megjegyzésekre ki sem térnék, a pellengérre állítás helyett inkább a szakmai hátteret vázolnám föl.

A kormánypárti újságírás ma már nem az eszmecsere mestersége, hanem a frontszolgálatos propagandisták szuronyrohama. A férfiak hajlamosak egyenruha-utánzatokban, borostásan megjelenni a nyilvánosság fórumain, és megbélyegezni a Soros-ügynököket meg a globális háttérhatalmakat. Közéjük tartozik Kovács Zoltán is, mellékállásban a Nimród című vadászati újság főszerkesztője. Majd’ mindig farmerben jelenik meg, felsőtestén zubbonyszerűség, amely mostanában vadászosra hajaz, koponyája csupaszra borotválva, borostás arcából pedig szigorú tekintet pásztázza az okvetetlenkedő újságírókat. A jelenséget dokumentumfilmekből és tévéhíradókból ismerhetjük.

A férfi haditudósítók marcona külsőt öltöttek, egyenruha-utánzatokban katonai kifejezésekkel hangsúlyozták a háború borzalmait. Harciasságukat egy idő után megunták a tévénézők, és a műsorszerkesztők az újságírónőkhöz fordultak. A női haditudósítók között volt olyan (az amerikai Marie Colvin), akinek kilőtték az egyik szemét, amelynek helyét fekete szövetkoronggal takarta el, egyébként azonban visszafogottan öltözködött. A kulturáltság „divatját”, az angol-iráni Christiane Amanpour, a dél-tiroli osztrák-olasz Lilli Gruber és a német Antonia Rados teremtették meg. Hangsúlyozottan civil öltözködésükkel, a csúnya szavakat és a katonai szlenget kerülő szókincsükkel ellágyították, humanizálták a háború embertelenségét.

Honfitársunk, a szír-magyar Al Ghaoui Hesna alig múlt negyven, de már visszavonult a számára szakmai elismeréseket hozó haditudósítástól. A sors iróniája, hogy szemléletének 2010 óta nincs helye a frontszolgálatos újságírásban. S bár az Orbán-kormánynak tavaly december óta fiatal és csinos szóvivője van Szalay-Bobrovniczky Alexandra személyében, a koronavírus-válságban Kovács Zoltán irányítja az Operatív Törzs kommunikációját. Ami már önmagában is baj, de elviselhetőbb volna a nyilvános szereplése nélkül. Azon tűnődöm, hogy ha a kifogástalan külsejű hölgyek képesebbek a kapcsolatteremtésre, a korrekt tájékoztatásra, vajon mi szükség van a politikai erődemonstrációra és az újságírók sértegetésére.

10 komment
süti beállítások módosítása