Médianapló

Médianapló - Kiket tüntettek ki a szabad sajtó napja előtt?

2020. március 13. 10:31 - Zöldi László

Közeledik március 15-e, amikor díjazzák az újságírókat. Sajtóreggelire hívják őket, és beszédet mond a hatalom valamelyik képviselője. Például a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat elnöke. Ivanics Ferenc az első Orbán-kormány országlása idején eme örökbecsű mondattal küzdötte be magát a magyar sajtó legújabb kori történetébe: „A politikus számára minden sajtókitüntetés átadása olyan, mintha fácánként a legjobb vadásznak adna díjat.” (Kisalföld, 2002. március 14.)

Az immár negyedik Orbán-kormány fácánjai egyre kevésbé méltányolják a vadászok igyekezetét. Inkább azokat részesítik előnyben, akik segítik a szárnyalásukat. Ezzel magyarázható, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kiszállt a Táncsics-díjból. Hiába javasolta vadászatban erős tagjait a legnagyobb becsben tartott újságíró kitüntetésre, amelyet egy korántsem konzervatív értékrendű tollforgatóról neveztek el, a kormányzat figyelmen kívül hagyta az indítványait. A MÚOSZ megalapította hát a Magyar Sajtó-díjat, amelyet most testvériesen megosztott a papír alapú, a digitális sajtó és folyóirat-irodalom egy-egy képviselője között. (N. Kósa Judit népszavás, Magyari Péter 444-es és Tódor János szociográfus újságíróra utalok.)

Az a benyomásom, hogy a legrégebbi újságíró szervezet csakugyan szakmai teljesítményeket vett figyelembe, nem pedig világnézeti irányultságokat. Lényegében ugyanez mondható el a hat Aranytoll-díjasról is. Közülük csupán a Népszava volt főszerkesztője, Horváth Gábor lóg ki. Mert bár kitűnő külpolitikai újságíró, de még van ideje az életművét kiteljesíteni, az ötvenesek közé tartozik ugyanis. Márpedig az Aranytoll a korosabb újságíróknak való. Alapító okiratából sikerült ugyan kispórolni az életkort, a szokásjog szerint azonban eddig hetven körüli tollforgatók tűzhették gomblyukukba a kicsinyített aranytollat. Az idén Barát József, Báron György, Bokor Pál, Kő András és Léphaft Pál.

Az utóbbi kettő konzervatív értékrendű. Ami azt jelenti, hogy a MÚOSZ nem viszonozza a kormányzati elfogultságot. Különösen a szabadkai Léphaft Pál elismerésének örülök, akit a legjobb politikai karikaturistának tartok (megszűnéséig a Heti Válasz című hetilapot tüntette ki csipkelődő-ironikus politikusportréival). Ráadásul személyében nem fővárosi újságírót méltányolt a legnépesebb magyar újságíró szervezet. A határainkon belül is  találhatott volna vidéki kollégát az Aranytollra, talán majd jövőre.       

komment
süti beállítások módosítása