Médianapló

Médianapló - Zsarolt-e Gyurcsány?

2020. február 28. 09:52 - Zöldi László

Vajon a volt miniszterelnök ezekben a napokban beszélgetett-e Karácsony Gergellyel? Vajon a Demokratikus Koalíció elnöke fenyegette, ijesztgette, kényszerítette, megszorongatta, presszionálta, rábírta, revolverezte, sakkban tartotta, sarokba szorította-e a budapesti főpolgármestert? Tegnap két műsorban is erről kérdezték Gy. Németh Erzsébetet, a főpolgármester kulturális ügyekben illetékes helyettesét.

A DK-s politikusnő azt válaszolta Krug Emíliának, hogy ő nem volt jelen ilyen beszélgetésen. Az ATV műsorvezetője újra firtatta, mondván, hogy a kérdésre nem kapott választ. Ha Gyurcsány Ferenc párt-tagtársa nemmel válaszol, akkor kiszolgáltatja magát a nyilvánosságnak, nem tudhatta ugyanis, hogy mi rejlik a műsorvezető tarsolyában. Ismét mellébeszéléssel próbálkozott, ám a harmadik kérdésre mégis azt felelte, kényszeredetten, alig hallhatóan, hogy nem, pártbeli főnöke nem zsarolta városházi főnökét. A testbeszédéből azt olvastam ki, hogy nehezére esett cáfolni, miszerint amennyiben a főpolgármester nem áll ki a fővárosi szabadtéri színház élére a Demokratikus Koalíció által javasolt színésznő mellett, a DK két szocialista polgármesterrel gyarapodott és immár legnagyobb közgyűlési frakciója nem szavazza meg Budapest költségvetését.

Pedig a politikusnő már-már azt hitte, hogy túl van a nehezén. Elvégre néhány órával korábban megszólalt Bolgár György műsorában is. A Klubrádió műsorvezetője sok mindenről faggatta - arról például, hogy a Fidesz megzsarolta a főpolgármestert a budapesti színházak ügyében -, Gyurcsány Ferenc esetleges szerepére azonban nem kérdezett rá. Holott lett volna hitele hozzá. 2015 októberében a DK-elnök kiosztotta, megleckéztette, rendreutasította, a teljesítmény nélküli elemzők és újságírók közé sorolta, mert szerinte a veterán műsorvezető felhánytorgatta, hogy hatalomra tör, még ha csupán a baloldalon is. Azóta az a benyomásom, hogy Bolgár szőrmentén kezeli a volt miniszterelnököt, aki aligha veti meg az érdekérvényesítés érdesebb eszközeit.

A jelek arra utalnak, hogy ama bizonyos zsarolást senki sem akarja hitelesíteni. Gyurcsány Ferenc nem beszélt róla. Karácsony Gergely tegnap este lemondta az ATV-ben vállalt interjút. Gy. Németh Erzsébet nem mondta le, és a nyilvánosság fórumán hozta magát kínos helyzetbe. Az ellenzéki elemzők pedig egyelőre úgy tesznek, mintha semmi nem történt volna. Pedig történt valami: a baloldal pártjai a közös ellenség helyett megint egymásra lőnek.        

55 komment
süti beállítások módosítása