Médianapló

Médianapló - Az MSZP vállalja-e a rizikót?

2020. február 18. 09:54 - Zöldi László

A digitális ismerős azt kérdi, hogyan állítom össze a Lefülelt mondatok című válogatást. E dokumentátori munkát három évtizede csinálom, a kikristályosodott forma 21 mondatnyi, napi átlagban három. Ma van a hét második napja, és tegnap három közleményben leltem korjellemző gondolatot.

Hiller István interjú adott a Népszavának. A civilben történész a pártvezetés legműveltebb tagja. Volt már pártelnök és választmányi elnök is, most az országgyűlés egyik alelnöke. Róla mondta Orbán Viktor: „Egy nemzeti érzelmű ember. Baloldalról ez nehéz dolog, de benne mocorog valami.” (444.hu, 2015.10.12.) Prototípusa az ellenzéki politikusnak, aki jó pénzért érzi rosszul magát. Nem akarja alább adni, ezért megcélozta régi helyét az MSZP parlamentjében is. Ahhoz azonban, hogy a közelgő kongresszus megválaszthassa, a párt társelnöki helyébe kell juttatnia a választmány jelenlegi elnökét. Felmagasztalta hát Kunhalmi Ágnest, hogy a trojka (vagy a triumvirátus) harmadik tagja lehessen.

Elvégezte a káderezést is. Dicsérte Tóth Bertalan pártelnököt, aztán Tüttő Katát, Molnár Zsoltot, Szakács Lászlót, Komjáthi Imrét, Harangozó Tamást és Mesterházy Attilát. Az általa összeállított vezetőségben az újdonság az, hogy kihagyta belőle Bangónét, ami az említett asszonypolitikus nyilvánosság előtti ámokfutása után már nem is meglepő. Az interjúban egyetlen ütős mondatot vettem észre, melynek a tartalma gyökeresen ellentétes Hiller biztonsági játékával: „A legnagyobb rizikó az MSZP számára az, ha nem vállal rizikót.”

A másik két választott mondat nem annyira ütős, ám annál kevésbé ellenkezik a kijelentő szándékával. Tamás Gáspár Miklós filozófus azt fejtegette a tegnapi publicisztikájában, hogy mivel jár a parlamenti ellenzék visszafogottsága. Arra jutott, hogy ha az alkalmilag együttműködő ellenzéki pártok legközelebb megvernék a Fideszt, a győzelmüknek nem lesz különösebb jelentősége. Mindegy, hogy „Ki nyer 2022-ben, Orbán vagy az elorbánosodott nem-Orbán?” (hvg.hu) A harmadik, inkább érdekes, mint ütős mondat Kelemen Anna száját hagyta el. A celeb visszakérdezett az interjút készítő újságírónál: „A Borkai ugye a hajós? Néha keverem Gréczy Zsolttal.” (Azonnali.hu)

Hiller István mondatát találtam a legjobbnak. Kár, hogy ez az egyetlen, amelyet érdemes följegyezni a vele készített interjúból. A szintén kultúrember Tamás Gáspár Miklósnál pedig épp annyi mondatot húztam alá (négyet-négyet), mint a bájaival kereskedő Kelemen Annánál.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr3015479512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2020.02.18. 11:07:58

Én nem vagyok olyan szorgalmas és türelmes, mint Ön, ezért elsiklottam TGM találó megállapítása fölött. Hiller minden jel szerint jó történész, nem kurzustörténész, de ettől az MSZP-n tajta van a "skarlát betű", az elvtársvilági pártállami állampárt utódpártjának a billoga.

Flankerr 2020.02.18. 22:10:28

TGM már rég rájöhetett volna hogy 10x többen olvasnák az írásait ha 3x rövidebb lenne. És nem a nettó hossz a gondom hanem a tömörség. Pont a tegnapival próbálkoztam ismét, több év után. Elbuktam.

fércnél maradandóbb 2020.02.19. 11:20:00

Mindenki hozza a formáját

Az MSZP agonizál, de közben még neki-nekifut hogy méltóképp temesse magát. TGM az SzDSz-ből ittmaradt békacomb amiben kering az áram a jelek szerint.

Kelemen Anna viszont fején találta a szöget. Tényleg, mi hír Grécziről ?(nem a farkáról) Amióta nincs mintha Fletó se lenne már a régi

dare 2020.02.19. 12:17:32

TGM-nek csak abban az esetben lenne igaza ( az egyik kutya, másik eb történetben), ha ezek a politikába beleőrült óbaloldali szereplők fújnák a passzátszelet a 22-es választás győzelme után.
Akkor tuti, hogy mindegy.
Ha viszont a Jobbiknál Jakab Péter meg tudja menteni a pártot, és az alelnökei is maximális mértékben megbízhatóak lesznek az ő számára (nem hagyják cserben), és el tudják azt érni, hogy ne kerüljenek egy listára a kiöregedett és a feltörekvő interszocikkal (ha közös a lista, akkor a Jobbik 20 év után lehúzhatja a rolót), és sikerülne így megerősödniük a választásra, akkor lenne esély egy kompromisszumos kormányzásra, ami akár még jól is elsülhet.
A Momentum nem fog ellentartani nekik, az Lmp-nek vége van, csak a Jobbik mondhatná azt, hogy ácsi, ezt azért mégse kéne, legalábbis én csak bennük látom annak a lehetőséget, hogy befolyásolni tudnák egy sikeres választás esetén a kormányzást érdemben.
Persze mondhatjuk azt, hogy miért nem indul külön akkor tőlük, de a 18-as kampány remekül megmutatta azt, hogy nincs esély még legyőzni az óbaloldalt és a Fideszt is egyszerre.
Ez a társadalom be van merevedve a 2 lövészárokba, nincs értelme újat ásni, mert 2 irányból fogja kapni a golyózáport.
Be kell menni a már kiásott lövészárokba, és onnan kell felvenni a harcot.
Viszont nem úgy, hogy az első rohamnál majd ti mentek előre rendben, mert a közös lista nagyjából ezt jelentené nekik.
Nincs az a jobbikos, aki ezt megbocsátaná nekik.
Akik igen, azok nem jobbikosok, soha nem is voltak azok, inkább csak frusztrált emberek.
Tehát még van esély egy olyan narratívára, ami okozhat még meglepetést.
Viszont a másik buktató ebben a sztoriban, hogy közös miniszterelnök-jelölt kell, és azt míg megtalálják, na az se lesz egy könnyű menet.
Szóval nehéz lesz ez, de van esély rá, hogy jobbra számítsunk, mint amire most gondolunk.

rallus 2020.02.19. 13:58:38

@dare: Az a hihetetlen intellektuális erő, ami a Jobbikosokból árad, előbb-utóbb megtermi a maga gyümölcsét!
Már most is szárnyalnak, de ha így erősödnek, akkor Jakab még Gyurcsánynál is népszerűbb lesz, agyilag meg már most is egy szinten vannak...

midnight coder 2020.02.19. 14:14:54

Az MSZP-rõl egy régi film címe jut az eszembe: Drakula halott, és élvezi.

dare 2020.02.19. 15:12:38

@rallus: Azért a Fidesz soraiban is van bőven példa az intellektus hiányára.
Hozzám sokkal közelebb vannak azok, akik intellektus hiányával küszködnek mint azok, akik a gerinc és az identitás hiányával.
Jó tudom, összefogtak a büdös komcsikkal, de nehogy már csak a Fidesznek lehessen "politizálni", mindenki másnak meg tilos.
A játékszabályokat nem a Jobbik hozta, alkalmazkodnia kell, ha akar ezen a pályán egyáltalán még labdába rúgni.
Még a Jobbik rúghat labdába ezen a pályán, az Lmp és a Momentum már nem.
És szimpatikusabb is ez a Jobbik, mint a Vona által vezetett alelnökökkel (Volner, Toroczkai) felvonuló párt.
Sokkal szimpatikusabb, és úgy látszik Jakab még rendet is tud tenni benne.
Bár inkább ezt nem kiabálom el, fognak ők még kapni hideget-meleget minden irányból.

midnight coder 2020.02.19. 15:45:17

@dare: Az alapvető gond az, hogy az MSZP és a DK sokakat elszívnak azok közül akiknek tele van a tökük Orbánékkal. Ez a két párt pedig garancia az ellenzéki impotenciára, amíg ezek el nem takarodnak a politikából, addig Orbán max. akkor bukik ha egy meteorit eltalálja a bolygót.

dare 2020.02.19. 16:00:44

@midnight coder: Pont ez zavar engem is, nem akarom hogy a hazai közélet leszűküljön csak két pólusra, de mind a Fidesznek, mind az Mszp-Dk-nak is ez lenne az érdeke.
A 18-as választás után már viszont látszódott a kontúra ennek, ami egyre csak vastagabb lett azóta.
Ha csak az egyik vagy másik mellett dönthetünk, akkor igaza lesz TGM-nek.

Homo fideszbirkusz 2020.02.19. 16:51:35

@rallus: "Az a hihetetlen intellektuális erő, ami a Jobbikosokból árad, előbb-utóbb megtermi a maga gyümölcsét!"

Húha Homo Fideszbirkuszom, a PISA eredmények azt mutatják, hogy a 25%-nyi funkcionális analfabéta ugyebár minimum kétharmad arányban töletek, a kétharmadból jön!
Ehhez még hozzávehetjük a kétmillío demences fideszes nyugger, aztán megis van az Egyatábor egyazászló.

midnight coder 2020.02.19. 17:35:38

@Homo fideszbirkusz: Azért az oktatás színvonala nagyjából a Kádár rendszer vége óta van folyamatos zuhanórepülésben. Tény, hogy ehhez a KLIK is hozzátett rendesen, de azért azt is hozzá kell tenni, hogy egyrészt egyre gyengébb képességű gyerekek kerülnek a rendszerbe akik jó része 100 éve még meg sem születhetett volna, plusz jó részüket a mobiltelefon neveli, másrészt a probléma egy része a túltolt szülői/gyerek jogok, a szent deszegregáció, illetve az önkormányzati iskolák és a kvótarendszer következménye. Ráadásul az oktatás úgy 30 éve kb. egységesen van leszarva, akár az iskolák állapotát, akár a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését illetően. Az iskolák nagy része még a Kádár-korban készült bútorokkal van felszerelve, és azokat nem a gonosz Patás hozta elő a múzeumokból ahová a nagy szoci iskolafelújítások alatt rakta őket.
Ez pont olyan dolog mint az egészségügy, vagy a BKV: minden oldal beleszarik amikor épp kormányoz, és fel van háborodva hogy mennyire szar amikor épp ellenzékben van.

VT Man 2020.02.20. 07:22:29

@midnight coder:
Jól írod: ideje lenne lelépnie az MSZP-nek és DK-nak, hogy megújulhasson az ellenzék.
Politizáltak, loptak eleget, most húzzanak el és engedjék a következõ generációt.

konrada 2020.02.21. 13:50:10

...na most már jöhet az MSZP-nél a kapuzárási pánik, hogy lelécelt 2 kerületi polgármesterük is, és Budapesten is elveszítették többségüket.
Ez már nem a vég kezdete, ez már a vég.

...és mindezt úgy, hogy Gyurcsányt erősítik! Hát ebből nem nagyon lesz így rendszerváltás...