Médianapló

Médianapló - A másik oldal mit keres az önkormányzati cégek felügyelőbizottságában?

2020. február 08. 10:10 - Zöldi László

Tegnap este az ATV stúdiójában Varju László „megtévedt fiatalember”-nek nevezte Halmágyi Miklóst. A jelzős szerkezet azért hangzott el, mert a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft ügyvezetőjéről súlyos feltételezések láttak napvilágot. A sors iróniája, hogy a kínos bankkártya-ügyet először a Vas Népe szellőztette meg február 5-án. Az a napilap, amelynek 1993-tól 2017-ig ő volt a főszerkesztője. Jó újságot csinált (a mostaninál jobbat), ettől azonban jelenlegi funkciójában akár még ügyeskedhetett is az önkormányzati cég bankkártyájával.

Mindazonáltal épp a szakmai előélete miatt óvatosabban ítélkeznék. Igaz, hogy nem vagyok kormánypárti újságíró, aki már a vizsgálat lefolytatása előtt is elmarasztalta a szocialista polgármester által kinevezett cégvezetőt. Azzal nincs bajom, hogy a kormánypárti sajtótól az ATV is átvette a témát. Bár a leginkább ellenzéki politikusokat megszólaltató televízió igazán megtehette volna, hogy először a megvádolt szerkesztőt hívja meg a stúdióba, és csupán a magyarázat vagy a magyarázkodás után kéri ki közéleti személyiségek véleményét. Akik közül az említett DK-s politikus lefiatalemberezte a 62 éves újságíró-szerkesztőt.

Ha a cégvezető megtévedt, és két útján a szállodai szobát állítólag egy hölggyel osztotta meg, és megint csak állítólag közpénzből fizette a számlát, akkor is kapuzárási pánikról lehetne beszélni. Ennyit Varju László felkészülési módszeréről és médiaismeretéről. Van viszont valami, ami elgondolkoztatóbb a nagy visszhangot kiváltó ügyben. Amidőn 2019 januárjában az ellenzék többségbe került a szombathelyi képviselőtestületben, az újdonsült szocialista polgármester az önkormányzati médiacég felügyelő bizottságába Fidesz-politikust kért föl elnöknek. Az utóbbi vizsgálódott (helyesen tette), és talált három kétséges számlát.

A polgármester gesztusa példa értékű ugyan, de korántsem elszigetelt. Például helyben is volt előzménye. A választókörzet országgyűlési képviselője, Hende Csaba Fidesz-politikus a szombathelyi focistadion építkezésekor a projekt felügyelőbizottsági elnökségét a városházi ellenzéknek ajánlotta fel. E funkcióra az akkori ellenzék egy ügyvédet ajánlott. Czeglédy Csaba pedig tette a dolgát, elkezdett vizsgálódni. Majd óvatlanul nyilvánosságra hozta, hogy a másnapra kitűzött képviselőtestületi ülésen bejelentésre készül az építkezés túlárazásával kapcsolatban. Éjszaka jöttek érte a rendőrök.               

5 komment
süti beállítások módosítása