Médianapló

Médianapló - Orbán Viktor és Széll Bernadett miért mellőzi az újságírókat?

2020. január 25. 10:10 - Zöldi László

A lassanként mögöttünk hagyott hét két mondatáról tűnődnék. Dezső András terjedelmes cikket közölt tegnap az Index.hu-n, a Borkai-ügy hátterét tárta föl a Győrben holnap esedékes polgármester-választás előtt. Idézi például Kubatov Fidesz-pártigazgatót, aki kifejtette, hogy „a ’főnök’ szerint ami történt, az magánügy, és nyugodjon meg /Borkai/, mert ha az önkormányzati választás kampányában nyilvánosságra kerül a téma, akkor azt a jobboldali médiában blokkolni fogják”. A másik mondat szintén tegnapi, Széll Bernadett száját hagyta el az ATV stúdiójában: „Az iskolaérettségi botránnyal foglalkoztam, most van fönt a blogomon.”

Az első mondat hitelességéért nem kezeskedem, bár a tartalmát nem vonom kétségbe. A másodikat viszont saját kezűleg jegyeztem föl. Az egyikben a miniszterelnök idézett módon vagy talán másként elhangzott szavaiból az derül ki, hogy egyebek között azért vásároltatta föl embereivel a média jelentős részét, mert máskülönben aligha blokkolhatná a neki nem tetsző témákat. A másik mondat arról árulkodik, hogy az LMP volt társelnöke és miniszterelnök-jelöltje a képviselői igazolvány adta jogosultságát kihasználva tárta föl a hat-hétéves gyerekek és szüleik szorult helyzetét. De úgy, hogy a százezreket érintő témát maga dolgozta föl, majd cikkszerű bejegyzését a közösségi üzenőfalán közre is adta.

A két politikus gyökeresen eltérő körülményeit nem mosnám össze. Mindazonáltal van egy közös tulajdonságuk: az egyik akarva, a másik akaratlanul akadályozta az oknyomozásra szakosodott újságírókat abban, hogy művelhessék azt, amit kitanultak. Orbán Viktor több száz szolgálatába szegődött újságírónak tiltotta meg, hogy a Borkai-üggyel foglalkozzék, Széll Bernadett pedig maga vállalkozott az újságírásra. A miniszterelnök kézivezérléses akciója azért nem sikerült, mert blokkolta ugyan a kormánypárti médiumokat, akik azonban kirobbantották a Borkai-botrányt, a világhálón adták közre a nagy hírre vergődött szexvideót, amelyet 800 ezren néztek meg. A botrány kedvezőtlenül befolyásolta a kormánypárti politikusok szereplését a helyhatósági választáson, a volt LMP-s politikus pedig pénz híján kénytelen beérni a közösségi üzenőfallal.

Mégsem teljesen eszköztelen. A hazai médiának van egy növekvő jelentőségű része, a világháló, mely fölött a majdnem mindenható miniszterelnöknek egyelőre nincs hatalma. Neki azonban van, kár, hogy ezt valóságfeltárásra szakosodott újságírók nélkül próbálja gyakorolni.         

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5115426650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2020.01.25. 10:41:12

Berni elvette az újságírók munkáját, az Orbán meg a megélhetését.
(újságírókra gondoltam, nem mindenféle nímand nyaloncra)

vergyula 2020.01.25. 10:48:39

Nem olvastam, nem elég jó szakmailag?

Zöldi László 2020.01.25. 11:12:05

@vergyula: Egy újságíró talán nem járt volna utána ennyire alaposan, de - szintén talán - jobban írta volna meg. Pontos a másik kommentelő megállapítása, amelyet úgy karcsúsítanék, hogy Széll elvette az újságírók munkáját, Orbán pedig a megélhetését.

vergyula 2020.01.25. 11:21:39

@Zöldi László: Legyünk optimisták, talán Berni olvassa ezt a blogot, és legközelebb keres egy profi társszerzőt. A dolog orbáni részére jelenleg nem tudok megoldást.

Sir Galahad 2020.01.25. 13:01:45

Pontosan a Borkai-ügy mutatta meg, hogy a kormányoldal állítólagos médiafölénye mekkora ordas hazugság.

Zöldi László 2020.01.25. 14:13:09

@Sir Galahad: Ön kulturált és művelt ember, nem illik Önhöz az ordas jelző használata. Úgy rémlik, hogy a mindenhatónak látszó miniszterelnök mégsem képes kontrollálni a teljes médiát. Szerintem azért, mert a digitális szemlélete XX. századi. Kétségtelen, hogy a digitális sajtó az egyetlen médiarész, ahol a kormánypártok kisebbségben vannak.

Drizari 2020.01.25. 16:05:50

A magyarországi sajtó helyzete fölkeltette érdeklődését Peter Klien osztrák tévészemélyiségnek, aki ebből műsort készített. Telitalálat a műsora, alább megnézhető, a 24. másodpercben jelenik meg a magyar felirat:

www.youtube.com/watch?v=Alzfi8tt5QY

Sir Galahad 2020.01.25. 20:57:18

@Zöldi László: Szerintem az ordas mint jelző nem trágár, de legyen: maradjunk annyiban, hogy hazugság. És valóban azért, mert ma már az online médiának van a legnagyobb tömegbefolyásoló képessége, és ott ellenzéki túlsúly van. Erre épp a Borkai-ügy hatása a legkiválóbb bizonyíték.

Toller Béla 2020.01.26. 07:25:00

Azzal, hogy tematikusan egy blogot nyitott a témának, nem vette el senki oxigénjét ! Azt akarja, hogy visszatérő és tartósabb téma maradjon, mint egy újságcikk. És van íráskészsége. Mindettől függetlenül, akármelyik arra specializálüdott újságíró előveheti a témát és más szemszögekből, tartalmasan megírhatja. Nem is lehet ezzel egy lapon foglakozni az orbán-féle sajtó-elnyomással.

Zöldi László 2020.01.26. 07:50:05

@Toller Béla: Talán nem vette észre, hogy ezért írtam azt: a két politikus gyökeresen eltérő körülményeit nem lehet összemosni.

Európai téridő 2020.01.26. 09:04:36

Miért, végül is nem blokkalta a jobboldal a Borkai-ügyet. Az országos szintű Borkaizás - még a szavazókörök előtt is Borkai volt a járdára festve -, az ellenzéknek hozott önkormányzati pozíciókat. Sanszos, hogy Karácsony is ennek köszönhetően győzött. Ne legyenek a mélyen tisztelt internáci balellenzéki elvtársak telhetetlenek és hagyják abba a portálkáikban és egyebütt "nyomatott" gyűlölködő fröcsögéseiket. Az "elővágásként" a köznek koncként odadobott "gyűlölködősdi" visszaüthet akár balfelé is.

Zöldi László 2020.01.26. 09:13:38

@Európai téridő: "Internáci", "fröcsögés", "gyűlölkösdi" - európai stílusú érvelés.

vergyula 2020.01.26. 09:28:41

@Zöldi László: Kicsit hadd védjem meg az "internáci" kifejezést. A nacionalista és az internacionalista nagyjából ellentétes fogalmak, és mivel a náci egy negatív jelző, az internáci bóknak számít. Még ha Téridő elvtárs nem is annak szánja.

Netuddki. 2020.01.26. 10:01:51

@Zöldi László: Havi 60ezres baksisért játsszák a hülyét. Nekem már a politikai vakfoltomra esnek a hozzászólásaik.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.01.26. 11:22:55

Na ja, az index.hu merő önszorgalomból éppen a választás elötti napra időzített egy újabb Borkai cikket. Szél Bernadett mögött meg gyakorlati támogatottság nincsen. Miután a sját pártját is elárulta jelenléte a politikában felesleges. 'Orbán sajtója' legalább részben magyar emberek érddekeit szolgálják, míg idegen érdekeltségek idegen érdekeket, melyek leginkább ellentétesek a magyarok érdekeivel. És persze ők is 'blokkolnak' híreket.

Drizari 2020.01.26. 13:30:17

"magyar emberek érddekei" - ebbe halt és tűnt el a Donnál 120 ezer katonánk, ebbe halt bele 400 ezer magyar állampolgár, emiatt végzett 700 ezer ember "málenkij robotot" - a többi "apróságot" meg se említem.

Európai téridő 2020.01.28. 10:47:45

@Európai téridő: Tényleg így történt, az ellenzéki agitprop média nem finomkodott. Talán nekik kéne felróni a nem "komilfó" (comme il faut - ahogy illik) viselkedést.

Európai téridő 2020.01.28. 10:49:14

@Zöldi László: Tényleg így történt, az ellenzéki agitprop média nem finomkodott. Talán nekik kéne felróni a nem "komilfó" (comme il faut - ahogy illik) viselkedést. Bocs, hogy elvétettem az előző hozzászólást, amit magamnak címeztem meg.