Médianapló

Médianapló - Sztálin miért fiatalította magát egy évvel?

2020. január 24. 10:13 - Zöldi László

A digitális ismerőst még a világháló előttről ismerem. Mérnökként végzett egy moszkvai egyetemen, a rendszerváltás után pedig menedzser lett itthon. Szűkszavúnak találta tegnapi bejegyzésemben ezt a mondatot: A tulajdonában lévő Csillag-patikát „Örkény István ajánlotta fel 1949. december 5-én a magyar államnak, Sztálin 70. születésnapja alkalmából (amely egyébként egy évvel korábban volt)”. A zárójeles félmondatot kifogásolta, fejtegetvén, hogy egy német és egy angol lexikonban azt olvasta, Sztálin 1879-ben, Gori városában született.

A bejegyzés számomra kötelező 2500 karakterébe az idézett mondatnál több nem fért bele Sztálin születésnapjáról. Azért köszönöm a szelíd korholást, mert ma újabb 2500 karaktert szentelhetek az érdekes témának. A Sztálinról megjelent lexikoncikkek ugyanis vegyes tartalmúak. Hol 1879-et, hol 1878-at tüntetik föl születési évként. Az újabbak a korábbi időpontot, és akad néhány, amely az ellentmondást is feszegeti. Ráadásul konzultáltam két szovjet-specialista újságíróval is, akik árnyalták a képet. Megpróbálom összefoglalni, amit olvastam és hallottam.

Örkény István úgy akart megszabadulni a családi örökségtől, amit amúgy is államosítottak volna, hogy némi haszna legyen belőle. Ezért ajánlotta fel a patikát Sztálin közelgő hetvenedik születésnapjára. Ő nem tévedett, elvégre akkoriban mindenki úgy tudta, hogy a Szovjetunió vezetője 1879. december 6-án született. Legalábbis a Julián-naptár szerint, amelyet Julius Caesarról neveztek el, és az időszámításunk előtti 45-től használták. Ezt változtatta meg XII. Gergely pápa 1582-ben, a Gregorián-naptárt azonban a keleti pátriárkák nem fogadták el. A különböző országok fokozatosan álltak át az új időszámításra, például Oroszország 1918. január 31-én. Másnap már február 14-e volt. Ezzel magyarázható, hogy nálunk 1949. december 21-én ünnepelték Sztálin születésnapját. De vajon a hetvenediket?

A haláláig, 1953-ig senki sem vitatta az 1879-es dátumot. Utána viszont fel-felbukkantak dokumentumok Sztálin múltjából, és egy orosz történész megtalálta a gori székesegyház anyakönyvében a bejegyzést, hogy a későbbi diktátor 1878. december 6-án született - az ortodox kereszténység időszámítása szerint. Arról azonban nem olvastam-hallottam meggyőző magyarázatot, hogy politikus korában miért fiatalította meg magát egy évvel. A címben föltett kérdésre tehát egyelőre nincs válaszom, de talán akad valaki az olvasók közül, aki felvilágosít. Előre is köszönöm.      

11 komment
süti beállítások módosítása