Médianapló

Médianapló - Miért áll a bál a csótányok körül?

2020. január 21. 11:03 - Zöldi László

A csótány peckesen üldögél egy gyufás skatulyán. Ezt kérdi a nagy orrú, Soros-ügynöknek is nézhető szemüveges úrtól: „Mégis, mekkora kártérítést kaphatok, ha bejuttat egy túlzsúfolt börtönbe?” Pápai Gábort, a Népszava mai karikaturistáját talán nem pereli be Csuka Tamás református lelkész. A volt tábori püspök ugyanis a múlt hét végén ezt találta mondani a kismarosi templom szószékén:… Itt most lélegzetet kell venni, mert két változat kering a nyilvánosság fórumain.

A Magyar Távirati Iroda tudósítása nem idézhető, mert volt már példa arra, hogy digitális megosztókat rabosítottak. Csuka tábornok úr szerint az állam hírügynökség ”kiforgatta” a szavait, hisz’ nem a Helsinki Bizottság csempészett be csótányokat a börtönbe, hogy a rabok beperelhessék az államot. A hiteles változattal a Váci Mérték tegnap állt elő. A videófelvételen ez hallható: „’90 óta járok a váci egyházba, és amikor a Helsinki Magyar Bizottság látogatóba jött, akkor nevetve mesélték, hogy gyufás skatulyákban kértek be csótányokat, és egymásnak adogatták a zárkában, így bizonyítva, hogy milyen nehéz körülmények között élnek”.

Ki az alany? A Helsinki Bizottság csakugyan nem lehet, mert egyes számban leledzik, a rejtett alanyok pedig többes számban meséltek. A rabok? De mi értelme annak, hogy a csótányokat egymásnak adogatták a zárkában? Nem a másik zárkába kellett volna átcsempészniük a rovarokat, hogy onnan is perelhessenek a fogvatartottak? Tudósító legyen a talpán, aki a laza szövetű idézetből kisilabizálja, hogy mit akart mondani a tábori püspök. Egyetlen szónoktól se várható el, hogy nyomdakészen fogalmazzon, de a papoktól ki kéne telni annyinak, hogy közérthető mondatokban adják közre az álláspontjukat.

Megelégedéssel tölt el, hogy sikerült viszont föllelni a csótányok iránti ellenszenv forrását. Egy interjúban Csuka tiszteletes úr kifejtette, hogy az országgyűlés a múlt század utolsó évtizedében az egyházi szolgálatot ismét meghonosította a hadseregben. Csakhogy a minisztérium méltatlan körülmények között helyezte el a három (katolikus, protestáns és izraelita) tábori püspököt. Bezzeg a katolikust később kiemelték közülük, és „rezidenciát” kapott, ő meg maradt a régi helyen. Épp beszélgetett két angol ezredessel, amidőn „a hátuk mögött egy egér sétált”. Az interjú a Demokrata című hetilapban jelent meg, ám a dátum nem található a világhálón. Reménykedem azonban, hogy a csótány és az egér közti kontinuitást Csuka tábornok úr mégse tekinti képzeletem termékének.          

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5115419146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2020.01.21. 19:57:50

Hát nem érdekes, hogy ezzel az anekdotával pont most kellett előállni az említett egyházfinak? :/

vergyula 2020.01.22. 08:14:22

Kicsit összemosódik a csótány és a rágcsáló fogalma... Értem én, hogy jelen esetben mindkettő a rossz körülményeket jelképezi, de azért a csótány nem rágcsáló.

Measurer 2020.01.22. 08:55:58

Egy szomorkás történet:

Oscar Parham: My Prison Cell: A War Against the Roaches
www.newyorker.com/culture/culture-desk/my-prison-cell-a-war-against-the-roaches

Lássuk be, az élet állandó harc a csótányok ellen, csak nehéz elviselni őket.

Zöldi László 2020.01.22. 11:40:41

@vergyula: Igaza van, köszönöm. Próbálok javítani, de a szakmailag pontosabb befejezés kevésbé poénos.

György Csaba Nagy 2020.01.22. 12:08:55

A püspök mondott valami csótányost, amit az MTI szerepfelfogása szerint fazonra igazított. A többi homályba vész, mint közéletünk számtalan egyéb jelensége. Ami biztosan kihámozható: csótányok pedig vagynak. Hogy hol, az vitatható. Magam nem tennék a Helsinki Bizottságra, gyengén tennék a püspökre, erősebben a rabokra, biztonsággal pedig az MTI-re.