Médianapló

Médianapló - Egy kilencven százalékos publicista

2020. január 16. 13:44 - Zöldi László

Tavaly fölfedeztem egy tehetséges közírót. Lendvai Péternek hívták, és a FüHü.hu-n adta közre a megnyilvánulásait. Véletlenül derült ki, hogy az álnév mögött Németh Péter, a Népszava nyugalmazott főszerkesztője rejtőzik, aki a mamája vezetéknevét használta. Majd amikor a FüHü.hu kiadója „elfelejtette” kifizetni az írásait, tovább lépett. A HírKlikk.hu-n ismét a saját nevén írja a cikkeit, és maradtam hűséges olvasója. Tegnapelőtt így fogalmazott közös szenvedélyünkről, a sajtóról: „A térfél 90 százalékát uralja a hatalom.” (2020.01.14.)

Újra felbukkant tehát egy ismerős szám. Például 2016. december 19-én ezt mondta Orbán Viktorról: „A magyar sajtó 90 százaléka az ő felügyelete alatt van.” A Simicska-féle Hír TV-ben fejtette ki az álláspontját. A Fidesz gazdasági háttérembere már összeveszett Orbánnal, és magával vitt néhány százalékot a kormány felügyelte nyilvánosságból. Amikor pedig a miniszterelnök készülni kezdett az országgyűlési választásra, és felvásároltatta a magyar sajtó jelentős részét, ezt Németh Péter aligha vette észre. Az érzelmeit változatlanul a begyakorolt kerek számmal fejezte ki: „A magyar sajtót, amelynek 90 százalékát immár a kormány uralja, a félelem lengi körül.” (Népszava, 2018.11.17.)

Néhány hét múlva mégis mintha elbizonytalanodott volna, mert szerinte „A média eme /jobboldali/ része nagyjából 90 százalékot tesz ki.” (Népszava, 2019.01.12.) Most pedig, egy évvel később ott tartunk, hogy nagyjából nélkül kötött ki annál a fránya 90 százaléknál, Holott közben tavaly, október 13-én megrendezték a helyhatósági választást, és Orbánék Budapesten, tíz megyei jogú városban és meglepően sok kisvárosban érzékeny veszteséget szenvedtek. Az ellenzéki politikusok 2,5 és 4 millió közé becsülik ama magyar állampolgárok számát, akik immár ellenzéki polgármesterek fennhatósága alatt élnek. Az új helyzet nyilvánosságra gyakorolt hatása nehezen számszerűsíthető, de értelmezhető. Az újdonsült polgármesterek átvették az önkormányzati sajtót, és annyi példányban jelentetik meg az ingyenes lapot, ahány postaláda van a városban.

A legutóbbi évtizedben nem volt ugyan felmérés, amely 90 százalékban rögzítette volna a nyilvánosságban érzékelhető kormányzati túlsúlyt, de tételezzük föl, hogy Németh Péter egy éve okkal indult ki ebből. Most a saját logikája alapján csak el kellett volna gondolkoznia azon, hogy a unos-untalan ismételgetett kerek számot érdemes volna néhány százalékkal csökkenteni.              

komment
süti beállítások módosítása