Médianapló

Médianapló - Orbán miért lett kétoldalas középpályás?

2020. január 11. 10:12 - Zöldi László

Lendvai kollegina pályakezdő publicista. Néhány évtizedig hivatásos politikus volt ugyan, még pártot is elnökölt, de 2014-ben kiszállt a parlamenti munkából, és újságírásra adta a fejét. Aligha véletlenül. A nagyapja újságot szerkesztett Kecskeméten, az apja pedig kortárs magyar írók drámáit mutatta be Debrecenben, Kecskeméten és Szegeden. Visszavonulása óta érdeklődéssel figyelem Lendvai Ildikó sajtóbeli megnyilvánulásait.

Szakmai szempontból azért tanulságosak, mert amit megír a Népszava szombati számaiba, azt először csípős jegyzetekben fogalmazza meg a fészbukos üzenőfalán. Több témát is kipróbál, mielőtt az egyik glosszából terjedelmesebb és árnyaltabb publicisztikát terebélyesít. Ma például a hét legnagyobb figyelmet kiváltó eseményéről tűnődött, a miniszterelnöki sajtótájékoztatóról - némi világhálós előzmény után. Ama nagy hírre vergődött kijelentést elemezte Régi focista új szerepben címmel, amelyben egy újságírói kérdésre azt válaszolta Orbán Viktor, hogy idősödve-tapasztalodva lett támadóból védekező középpályás. Nyolcasból hatos.

Ez késztette Lendvai kolleginát arra, hogy utánanézzen a középpályásoknak. Talált is egy N’Golo Kanté nevű Maliból való, francia állampolgárságú Chelsea-játékost, akiről ezt olvasta: „Néha úgy tűnik, kettő van belőle. Egyik a pálya bal, a másik a jobb oldalon.” Talán nem is tudja az újdonsült publicista, mennyire fején találta a szöget. A magyarázatért vissza kell mennünk az első Orbán-kormányhoz. 1998 őszén a túlnyomórészt harmincas miniszterek és államtitkárok az akkor 35 éves kormányfő vezetésével végigfocizták az országot. A kormányválogatottra rengetegen voltak kíváncsiak.

A módszert egyébként Kádárék találták föl. A második világháború utáni kormányok kommunista miniszterei és államtitkárai szintén focicsapatot alkották, és végighaknizták az országot. Az első években élvezett népszerűségük a magánhobbival párosult kommunikációs műveletből is táplálkozott. Orbánék eljutottak például Mórahalomra, ahol a szegedi újságírók válogatottjával együtt avatták föl az új stadionocskát. Amely azonban jó magyar szokás szerint nem készült el időre. Csupán az ellipszis alakú pálya egyik hosszú oldalán lett kész a tribün, a másik oldalon földhányások emlékeztettek a befejezetlenségre.

A kormányválogatott csapatkapitánya mindkét félidőben középpályásként térült-fordult. Az elsőben jobboldalit, a másodikban pedig baloldalit játszott. Át se ment a pálya néptelen oldalára.         

komment
süti beállítások módosítása