Médianapló

Médianapló - Búcsú a pártpolitikus Szanyitól

2020. január 06. 10:10 - Zöldi László

Egy sajtótörténeti lábjegyzet kedvéért hadd rögzítsem az újságírói teljesítményt. Szanyi Tibor szocialista politikus ma reggel hétkor jelentette be a Twitteren, hogy megszüntette tagságát az MSZP-ben. Hét óra után hét perccel már olvashattunk egy rövid cikket erről az Index.hu-n. Bíró Marianna politikai szakíró beszélt vele telefonon, és a figyelemre méltó bejelentést kiegészítette azzal, hogy Szanyi szerint „az MSZP nem vagy nem eléggé baloldali”. Régimódi újságíróként senkit sem hívnék föl reggel nyolc előtt és este nyolc után, azt azonban elismerem, hogy a digitális hírversenyben szép teljesítmény volt egy kolleginától.

A bejelentést persze már vártuk április óta. Az MSZP ugyanis nem Szanyi Tibort jelölte egyetlen mandátumára az Európa-parlamentben, ezért az uniós okosfalu-projekten dolgozó magyar politikus kénytelen-kelletlen hazajött Brüsszelből - a személyes bizonytalanságba. S mert a párttársai nem bizonyultak bajtársaknak, sértettségében alapított egy mozgalmat. Régebben is pedzegette már, hogy „Az MSZP-től balra is van élet, sőt nem kicsi.” (Népszava, 2013.09.17.) Most alighanem elérkezettnek látja az időt, hogy helyet foglaljon nézeteinek a politikai térben.

Eddig is hajlamos volt kiszólni a kórusból. Ami nem tetszett neki, azt szóvá tette, és ezzel az MSZP fenegyerekének számított Számítástechnikai szempontból szintén kilógott a pártjából. Jelen van a Facebookon, a Twitteren és a Tumblr-n, bravúrosan bánik a közösségi oldalakkal. Előnyéből fakad azonban a hátránya is. Annyira stílusjegyévé vált a rövidítés, a központozás hiánya, a világhálós szleng, hogy amikor a hagyományos térben szólalt meg, akkor százszámra termelte a helyesírási hibákat. Ismerek napilap-szerkesztőt, aki egy idő után feladta, és olvasatlanul-javítatlanul küldte nyomdába az újságoldalnyi terjedelmű cikkét.

Ezekről a nem föltétlenül tartalmi kérdésekről néhányszor vitatkoztam vele, és becsületére válik, hogy hajlott az eszmecserére. Egyszer-kétszer azt is megkockáztattam, hogy ha a pártja esetleg illegalitásba szorul, szívesen írok majd a Szanyi szerkesztette földalatti újságba, melyet el is neveztem szanyizdatnak. Most, hogy maga mögött hagyta az MSZP-t, bocsánatot kérek a szóviccért, amelyből immár párt nélkül akár még portálnév is lehet a digitális sajtóban.

       

Tíz mondat Szanyi Tiborról

 

A világháló falurossza. (Pilhál György újságíró, Magyar Nemzet, 2002. január 8.)

Szanyi Tibor hangos, de nem befolyásos a párton belül. (Ágh Attila politológus, Magyar Nemzet, 2011. február 28.)

Álkülönutas. (Megyeri Dávid újságíró, Magyar Nemzet, 2011. május 9.)

Ő a párt időnként feltörő tudatalattija. (Papp László Tamás újságíró (hvg.hu, 2012. szeptember 27.)

A baloldal legőszintébb politikusa. (Csermely Péter újságíró, Hír TV, 2013. március 8.)

Nem az a politikus, aki belesimul a tapétába. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Origo.hu, 2013. április 8.)

Szanyi imázst teremtett a politikai bunkóságból. (Trencséni Dávid újságíró, ATV, 2013. november 21.)

Ahol Szanyi a miniszterelnök, ott tök mindegy, hogy ki van a kormányban. (Kuncze Gábor volt SZDSZ-politikus az ellenzéki árnyékkormányról, ATV, 2015. december 26.)

Szanyi különc viselkedése, fura nyilatkozatai miatt időzített kommunikációs bomba. (Nagy Attila Tibor politológus, 24.hu, 2018. június 18.)

Szanyi Tibor már a pártjától is független. (Stumpf András újságíró, ATV, 2019. június 3.)

8 komment
süti beállítások módosítása