Médianapló

Médianapló - Kinek tulajdonítható egy közszájon forgó szállóige?

2019. december 25. 10:29 - Zöldi László

Gréczy-ügyben Horváth K. József is megszólalt. A kormánypárti újságíró megcsipkedte, megdorgálta, elmarasztalta a bájaival kacérkodó ellenzéki politikust. Akit érdekel a véleménye, elolvashatja a blogján. Csupán a következtetését emelném ki: „Ismerjük a gázáremeléses időkből Lendvai Ildikó örökbecsű igazságát: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.” (2019.12.22.)

Az elszólás a politikusi tevékenység velejárója. Az MSZP akkori elnöke azért beszélt lassan, hogy mindenki megértse: a Gyurcsány-kormány nem készül a fűtési anyagok drágítására, „Nem lesz gázáremelés.” Aztán lett, erre épült az ellenzékben lévő Fidesz kampánya, amelyből kicsírázott a rezsicsökkentés, az Orbán-kormányok egyik csodafegyvere. A nyilvánosság fórumain azóta is fölemlegetik a szocialista politikusnak, hogy olyasmit ígért, amit a pártja és kormánya nem tartott be. Azt azonban eddig még nem tulajdonították neki, hogy bármit is mondott volna a tisztességről és annak látszatáról. S mert ezúttal újságíró lőtt mellé, körülnéztem a szakmánkban, vajon mi, a nyilvánosság képviselői hogyan is állunk a nevezetes szállóigével.

Bombera Krisztina reggeli műsorvezető fél ébren ezzel lepett meg bennünket az ATV-ben: „Megtanultuk Dávid Ibolyától, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.” (2017.06.18.) A többi újságíró, például Németh Péter 2000-ben, Dési János 2003-ban, Papp László Tamás 2004-ban és Hegyi Gyula 2009-ben másra tippelt. A szállóige kitalálójában Kósáné Kovács Magdát tisztelték. Nem is ok nélkül, erre koronatanú vagyok. Egy szórakoztató intézmény ruhatárában fölsegítettem a veterán politikusra a télikabátját, és kíváncsiságból megkérdeztem tőle, vajon hogyan emlékszik a mondásra. Félrehúzódtunk, és elmesélte, hogy a Tocsik-botrány után, tehát jó húsz éve, egy délelőtti rádióműsorban mondott ilyesmit, amelyet azóta nyakra-főre ismételgetnek.

A szállóigék keletkezéstörténetéhez tartozik, hogy gyakran kötnek ki ismert embernél. Az ütős mondatot szájról szájra adják, elvesznek belőle, olykor hozzá is tesznek. S miközben fúrják-faragják, hajlamosak közéleti személyiség nevével összekötni. Aki esetünkben hölgy, de nem Lendvai Ildikó és nem is Dávid Ibolya, hanem Kósáné Kovács Magda. A nagy hírre vergődött mondat egyébként újságírótól származik. Pallagi Ferenc fejtegette a Népszava hasábjain 1993. július 31-én: „Mindenki tudja, nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.”

12 komment
süti beállítások módosítása