Médianapló

Médianapló - Akarnak-e cenzúrázni az újdonsült önkormányzati vezetők?

2019. december 02. 10:20 - Zöldi László

„Elszólhatta magát a cenzúráról a párbeszédes Barabás Richárd” - ezt a látványos címet adták tegnap az M1 Híradó szerkesztői egy 3 perces tudósításnak. Hanggal és képpel idézték a Médianapló egyik bejegyzését. Az újbudai alpolgármestert, B. R.-t is megszólaltatták, például háromszor mondatták el vele az ATV egyik műsorából átvett kulcsmondatot, miszerint az, hogy „mi fog kimenni, egy felelős vezetői kérdés”. Ám a bejegyzés szerzőjét, e sorok íróját nem említették meg. Manapság persze nem öröm a közszolgálatinak nevezett állami tévében szerepelni, ezért megbocsátható a figyelmetlenség. A csúsztatás már kevésbé bocsánatos vétek.

A híradós szerkesztők elfeledkeztek arról, amire utaltam a bejegyzésben, hogy az ATV-beli vitaműsor vendégei a ferencvárosi polgármester, a fideszes Bácskai János "lapszerkesztői" gyakorlatából indultak ki. Ehhez kapcsolódott lelkesen és gyanútlanul az ifjú párbeszédes politikus. További csúsztatás, hogy nem azt tekintettem „korántsem elszigetelt jelenségnek”, miszerint az ellenzékiből lett polgármesterek cenzúrázni akarnának, hanem hogy néhány héttel a helyhatósági választás után is bizonytalanok. Elképzelhető, hogy szívesen néznék meg az önkormányzati újságba szánt kéziratokat, de attól tartanak, hogy ezt nem bocsátanák meg nekik a rájuk szavazók.

E dilemmát világította meg Mong Attila, aki a hvg.hu-n ugyancsak tegnap fejtette ki itthon szerzett tapasztalatait. Egy amerikai újságíró-szervezet európai képviselőjeként kalauzolt néhány külföldi megfigyelőt, és miközben beszámolt arról, hogy a vendégek miként vélekednek a magyar médiumok működéséről, gondosan elkülönített magánvéleményt is megfogalmazott. Úgy látja, hogy az ellenzéki többségű önkormányzatokban a Fideszétől gyökeresen eltérő sajtógyakorlatot kéne meghonosítani. Az a benyomásom, hogy ezzel az újdonsült polgármesterek is tisztában vannak, a módját azonban még nem találják.

Talán azért nem, mert október 13-a óta nem akadt tekintélyes ellenzéki politikus, aki elmondta volna nekik, miként kellene bővíteni a helyi nyilvánosságot. A baráti körömhöz tartozik egy ellenzéki vezető, aki azt üzente: beszél majd „Barabás Ricsi” fejével, hogy máskor ne mondjon butaságokat. Csakhogy az ilyesmit nem füstös szobában kéne megbeszélni, hanem a nyilvánosság előtt. Nem kijózanítani kéne a Párbeszéd butaságig őszinte politikusát, hanem végiggondolni, hogy az a fránya önkormányzati sajtó miként képzelhető el előzetesen bekért kéziratok nélkül.                 

41 komment
süti beállítások módosítása