Médianapló

Médianapló - Hol lehet wifizni?

2019. november 10. 11:01 - Zöldi László

 

Csak azt a fölényes, lekezelő hangvételt tudnám feledni, mellyel a névtelen kommentelők illettek néhány hete. Az önkormányzati választás után azt firtattam, vajon mivel magyarázható, hogy a Fidesz elsöprő győzelmet aratott a falusi Magyarországon. Nemcsak azzal, hogy a nagyvárosokban ügyesen kampányoló ellenzéki pártok gyakorlatilag nem léteznek a kistelepüléseken. Azzal is, hogy a falvak népe hátrányban van számítástechnikailag, ezért inkább csak a nyilvánosság államosított, könnyebben hozzáférhető fórumairól tájékozódik.

A fővárosi és nagyvárosi kommentelőkben föl se merült, hogy ami számukra magától értetődő - otthon drót nélkül neteznek, betérnek egy kávéházba, plázába, kiülnek a bewifizett tér padjára -, az csak vágyálom a falvak népének. Ma reggel azonban azt olvastam Juhász Béla közösségi üzenőfalán, hogy Sződliget ötmillió forinthoz jutott. és végre telepíthetik azt a fránya wifit. Az már más információs forrásból való, hogy a lehetőség egy nemzetközi program része. Az Európai Unió egyre fontosabbnak tartja, hogy minél többen férjenek hozzá a vezeték nélküli világhálóhoz, és településenként 15 ezer eurót ad a bevezetésére. A 27 tagországból 11 ezer önkormányzat pályázott, és 1780 kapja meg hamarosan az említett összeget.

Magyarországon 142 kistelepülés nyert, köztük van a 4500 körüli lélekszámú Sződliget is. A Duna menti nagyközség polgármesterévé immár harmadszor választották Juhász Bélát, akiben ráadásul az egyik legjobb közéleti bloggert is tisztelhetjük. Közösségi üzenőfala árulkodik arról, hogy a Facebook simán helyettesítheti a sokkal drágábban előállítható önkormányzati újságot. De visszatérve e bejegyzés alaptémájához, a Zalai Hírlap tegnapelőtti számában azt is olvastam, hogy ugyanebből az uniós keretből részesül Csesztreg, Felsőpáhok, Nagypál, Szentpéterfölde és Várvölgy lakossága is. A drót nélküli világháló híján a határszéli falvak népe tehát szórványosan, egyoldalúan tájékozódhatott. Sződliget, a Vác környéki település helyzete annyiban más, hogy a főváros vonzáskörzetében található, és sokan járnak dolgozni Budapestre. Ahhoz szoktak a munkahelyükön, amit hamarosan a lakóhelyükön is megélhetnek.

Azt szombathelyi, székesfehérvári, szegedi, egri és nyíregyházi médiatanárként eddig is tudtam a kommunikáció szakos főiskolások és egyetemisták szemináriumi dolgozataiból, hogy milyen a falusi Magyarország számítástechnikai helyzete, De most a számok is azt sejtetik, hogy a wifivel új tájékozódási lehetőségek nyílnak százegynéhány településen.       

11 komment
süti beállítások módosítása