Médianapló

Médianapló - Török Zsolt fejleszthet-e fővárost?

2019. november 09. 10:26 - Zöldi László

Az egykori MSZP-szóvivő nevét tegnap említette Várnai László zuglói önkormányzati képviselő a Klubrádióban. Felrótta kétes szerepét az úgynevezett bajai álvideó körüli botrányban. Azért nem értek egyet vele, mert akik most bevitték Török Zsoltot a budapesti városházára, már nem szóvivőként számítanak rá.

2014-ben két részre osztotta a magyar társadalmat: a Nagykörúton belül és kívül élőkre. Az is huncut, aki megfogalmazásában a szélsőjobboldali sajtóból átemelt toposzra gondol. Ki is kérte magának a gyanúsítást, mondván, hogy kár volna antiszemitizmust magyarázni a megnyilvánulásába. Ő csak arról beszélt, hogy „A média a liberók kezében van.” Meg arról, hogy „Braun és társai a párton belül, Konrád György és társai azon kívül rendelkeznek sok jó tanáccsal, ötlettel. Csak már nem nagyon van több liba, hiába lenne még pár ötletük.” A választási vereség utáni bejegyzéséből még csak véletlenül sem olvastam ki, hogy Braun Róbertet és Konrád Györgyöt az egyik államilag elismert felekezetbe sorolta volna. Mindössze arra emlékeztetett, hogy „Volt nekik is pártjuk, azt is szétverték. A miénket hagyják békén.”

Bár nem voltam elragadtatva a kommunikációs szakértelmétől és a műveltségétől, legalább nem kereste a tömegesen használt kifejezéseket, hanem anyanyelvi szinten beszélte. (Másra nem is telt a szókincséből.) Csakhogy közveszélyesen érvelt, ha nem is túl kódoltan utalt a tanácsokkal kísérletező „urbánusok” és a „libások” meghitt kapcsolatára. Hibáztatta a „libsi” értelmiségieket, mert vereségbe hajszolták a szocialista politikusokat, a Nagykörúton belüli és kívüli társadalomról is regélt, majd amikor azzal vádolták, hogy körülírta a pesti zsidóságot, azzal védekezett, hogy mindig leáll beszélgetni ama nénivel, akinek a vezetéknevéből kitalálható, hogy holokauszt-túlélő.

Minden pártnak megvan a maga antiintellektuális vonulata. Aki ehhez tartozik, attól nem szép, hogy félreérthetően - vagy nagyon is érthetően – fogalmaz. Csakhogy ő megy ki az utcára aláírást gyűjteni, ő kopogtat be a lakásajtókon, nélküle aligha van mozgalom egy politikai szervezetben. Lám, elérkezett a pillanat, hogy a hajdani MSZP-szóvivő szolgálatait megköszönje a fővárosi pártszervezet elnöke. Molnár Zsolt ügyesen döntött, amikor nem a városháza kommunikációs csapatába helyeztette. Mégis azt javaslom az újdonsült főpolgármesternek, Karácsony Gergelynek, hogy a Városfejlesztési Bizottságban ne Újlipótvárost vagy Terézvárost bízza Török Zsoltra.   

komment
süti beállítások módosítása